Спешна помощ се оправдава за смъртта на Елизабет Димитрова

За 18 минути, а не за 55 пристигнала линейката за починалата фотографка

За 18 минути е пристигнала линейката в столичния квартал „Надежда", където тази нощ 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова издъхна по време на абитуриентско изпращане. Това твърди д-р Ангел Ангелов, началник отдел „Медицински дейности" в софийския Център за спешна медицинска помощ, цитиран от Дарик.

Припомняме, младата жена припаднала до колата си след като си тръгнала от бала. Близките й смятат, че линейката е закъсняла с цели 55 минути, което се е оказало фатално за фотографката и тя е починала.

Спешният екип е дошъл от адрес в квартал „Факултета", но е успял да се вмести в нормата от 20 минути след получаването на сигнала, което значи, че не е закъснял, обясни д-р Ангел Ангелов.

Медиците са заварили пациентката починала и не са могли да направят нищо.

Оказва се, че линейките, които са обслужвали София и околностите тази нощ, са били 12. По норматив обаче дежурните спешни екипи в столицата трябва да са 38, а спрямо европейските стандарти - цели 58, добави Ангелов.

Сигналът в Спешна помощ е подаден от полицията в 20.30 часа, а в 20.49 часа д-р Соня Чакърова е била на мястото на инцидента. Жената е била с кардиограма права линия, с трайно разширени зеници. При тези обстоятелства не се правят абсолютно никакви други манипулации. Тялото е изведено до „Съдебна медицина", обясни д-р Ангел Ангелов. Той допълни, че едва утре ще могат да се вземат писмени обяснения и детайли за случилото се.