Нелепата смърт на Елизабет Димитрова

"Да правиш дефибрилация на труп, е гавра с човека"

„Все още не се знае от какво е починала Елизабет, до три седмици трябва да излязат хистологичните изследвания”, каза в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия Младелин Димитров - приятел и свидетел на смъртта на фотографката.

Младелин разказа, че тръгвайки си от бала, където са били по работа, Ели е казала, че й е лошо. Прави една крачка и припада. „Усетих, че нещата са много сериозни. Дойдоха хора, донесоха вода. Видяхме, че спира да диша. Започнахме да правим изкуствено дишане и сърдечен масаж. Междувременно чувам как хората викат линейка”, сподели младият мъж.

Той иска да я закара в „Пирогов”, но от спешния телефон 112 не му разрешават и казват, че линейката пътува към тях.

35 минути след припадъка на Елизабет линейката ги подминава.

„Видях я как за последно се мъчи да си поеме въздух. Лекарите я закачиха на ЕКГ, което показа права линия и я обявиха за мъртва. Не пожелаха да я интубират и да направят каквото и да е”, разказа Младелин.

Лекарите от Спешна помощ, които и днес продължават с протеста си, казаха, че според експертизата е трябвало да се направи реанимация на труп.

„Това е гавра с човека. За съжаление жената е била мъртва. Дефибрилацията в този случай е забранена. Всеки с медицинско образование го знае. Всичко е направено така, че да се настройват хората срещу нас. Да ни изкарат престъпници и убийци”, категорични са те.

Според медиците информацията по случая е изопачена, а целта е да се сложи друг човек на мястото на д-р Георги Гелев, който в момента е директор на Спешна помощ.

„Протестът продължава и ще продължи докато няма резултат”, заяви д-р Балова и добави, че колегите им от Варна също ги подкрепят.

„Аз наистина ще напусна, ако след един месец ситуацията е същата, за колегите не мога да отговарям”, допълни още д-р Балова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен