Децата празнуват днес

За Международния ден на детето в столицата ще бъдат организирани много събития специално за най-малките

Безплатен ще бъде и достъпът до общинските музеи в София.

От 10:00 до 18:00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе вторият ден на фестивала "Детски панаир", който включва богата програма от ателиета и игри със свободен достъп. Осигурени са над 50 различни прояви под формата на арт ателиета, спорт, музика, спектакли, танци и игри.

В район "Илинден" детският празник ще започне в 10:00 ч. на лятната сцена в парк "Света Троица". Включени са театрални и музикални изпълнения, както и анимации за деца, игри и викторини.

В "Изгрев" подготвените игри и представления ще започнат в 11:00 ч. на откритата сцена в градинката зад КАТ.

Тържествата по случай Деня на детето в "Младост" ще стартират в 10:00 ч. и ще приключат след 21:00 ч.

Празничната програма включва концерти с участието на Ангел и Моисей, Михаела Филева, Васко Кръпката и други известни български музиканти. В район "Оборище също ще има празнична програма, която ще се състои в парка "Заимов" и ще започне в 11:00 ч.

В "Надежда" детският празник ще бъде отбелязан пред Общинският културен институт от 10:00 ч. Програмата включва рисунки на асфалт, театрална постановка за незрящи деца, изложби, викторини и награди.

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.