Националното следствие пое делото за убийството на Мастара

Не е ясно дали в доводите на прокуратурата са изтъкнати съображения за сигурност или стопиране на опити за въздействие

Досъдебното производство за убийството на Димитър Стаматов - Мастара вече не се води в Бургас, цялата документация е изискана от Националната следствена служба.

Това обаче е станало по настояване на Бургаската окръжна прокуратура. В началото наблюдаващ прокурор по случая беше Желязко Георгиев, която имаше същата функция и при първото разследване - веднага след убийството през ноември 2002 г. След пенсионирането му случаят пое прокурор Румяна Славова, заедно с нея работи и Гергана Илиева.

Не е ясно дали в доводите на окръжната прокуратура са изтъкнати някакви съображение за сигурност или стопиране на опити за евентуално въздействие, за да се иска намесата на следователи от столицата.

В момента разследването се води срещу двама обвиняеми - Пламен Дишков-Кела и Тодор Неделчев-Недьо. И двамата имаха постановени присъди - съответно 20 и 16 г., но те бяха отменени от ВКС. Първоначално разследването беше възобновено само срещу Дишков, а по-късно и срещу Неделчев, след това прокуратурата реши да слее двете дела.

Досъдебното производство е на финала си, през изминалата седмица събраните доказателства са предявени пред близките на загиналия Димитър Стаматов. Очаква се тази седмица с всички данни по делото да се запознаят и двамата обвиняеми, пише "24 часа". В момента Дишков и Неделчев са на свобода.

Въпреки че разследването се води от НСлС, подсъдността обаче се запазва. След предявяването на доказателствата папките ще бъдат върнати в Окръжна прокуратура за изготвяне на обвинителен акт.

Процесът се очаква да започне през есента.