Бригадите на Кела пионери в „забъркването” на дрога-убиец в България

Лейтенантите на боса разреждали наркотиците още в зората на 90-те

Бургазлии са пионери в смесването на дрога. Още в зората на 90-те години хора около Пламен Дишков – Кела разреждали наркотиците и после ги пласирали в своите заведения по морето.

„Преди години наркотикът минаваше през двама – трима души, преди да излезе на пазара. В момента дрогата минава през много хора и всеки от тях я размесва. Първо, защото самите дилъри са употребяващи и, разбира се, заради високите печалби. По този начин се получава много опасен, понякога и смъртоносен краен продукт”, заяви в предаването „Жега” Желяз Андреев от терапевтичното общество „Ново начало”.

По неговите думи синтетичните наркотици категорично са изместили хероина и кокаина. „Синтетиката е т. нар. дрога на бедните. Много голям проблем е, че в момента всеки може да види в интернет как да си приготви амфетамин в домашни условия. Потреблението сред младите на тези наркотици нараства. След години ще имаме изключително увредени ментално хора в следствие на употребата на тази дрога. За съжаление, няма воля за справяне с проблема”, каза Андреев.

По последна статистика на Европейския съюз българските ученици са на трето място по употреба на синтетични наркотици на Стария континент. Появиха се данни за непълнолетни девойки, които използват опасните амфетамини като средство за отслабване.

Понастоящем Пламен Дишков – Кела се е оттеглил от търговията с наркотици. Подземният бос продължава да бъде обвиняем за убийството на Димитър Стаматов – Мастара през ноември 2002 година. Именно нашумелият процес принуди Кела да се покрие и да отстъпи от позициите си на пазара на дрога по морето, коментират запознати.