Курортът Черноморец решава днес дали ще се казва Свети Никола

Евентуална смяна на името няма да навреди на туристическия сезон


Жителите на Черноморец решават днес дали да сменят името на града си. Референдумът ще определи крайния вот и желанието на местните хора. Дали градчето ще остане с досегашното си име Черноморец или ще върне старото си Свети Никола ще стане ясно в късните часове на деня днес.

Вариантът референдумът да се окаже нелегитимен заради ниска активност не стои на дневен ред, защото местните имат голям интерес.
Кметът на града Добри Добрев заяви, че през последните месеци в населеното място се е провела голяма разяснителна кампания. Според него няма човек, който да не знае за референдума. Няма и такъв без мнение по въпроса.
Референдумът бе насрочен по желание на местните жители. Още в края на миналата година бе създаден обществен съвет от над 50 души, които подготвиха необходимите документи и ги входираха заедно с подписка. Инициаторите са твърдо „за” връщането на старото име Св. Никола. В градчето обаче има и друг лагер, който не е съгласен с това и настоява да остане името Черноморец, с което курортът вече е популярен у нас и в чужбина. Защитниците на тази теза смятат, че прекръстването ще попречи на туристическия сезон и градът няма да бъде разпознаваем. Кметът на Созопол Панайот Рейзи заяви, че лично той е безпристрастен и е редно жителите сами да вземат това важно решение. Според него страховете, че преименуването ще попречи на туристическия сезон са безпочвени.