Развиваме туризма по френски

Нощувки на открито и посрещане на туристи във ферми са сред възможностите на района

На работна среща проведена през седмицата с представители на местни, регионални и национални медии Бруно Доменак, изпълнителен директор на Регионална агенция за развитие на туризма, представи опита на Департамент Ла Дром, Франция при използване на местните ресурси и привличане на европейски средства за развитие на туризма.
Департамент Ла Дром е с население 485 хил. жители, живеещи на 6 561 кв. км. в 369 общини, като само 6 от тях са с повече от 10 000 жители.
„Област Стара Загора и Департамент Ла Дром си приличат много, поради местоположението им – както Ла Дром е пряката връзка на Париж с морето така и Стара Загора е на пътя между София и българското черноморие“, каза Доменак.
Ла Дром е богат департамен с 5 туристически зони – Ла Дром Де Колин, Ле Роаян-Веркор, Валанс-сюр-Рон, Долината на Дром Диоа, които са с много различни пейзажи и забележителности.
За 2013 г. туристическата легловата база на Ла Дром е 154 000, като 40 %  от настаняванията са с търговска цел, а 60 % се ползват за почивка. За изминалата 2013 г 7,8 млн. души са нощували в департамента, а приходите му от туристическо потребление са  300 милиона евро.
Развитието и популяризирането на туризма в департамента се осъществява от Агенция за туризъм, в която работят 14 човека и дейността и е организирана в три сектора – сектор „Предлагане“, „Налагане на пазара“ и „Пазари“. Агенцията в Ла Дром е разработила 13 тематични блога /голф, вода, дейности на открито, добре дошли във фермата и други/, в които се съдържа подробна информация за предлаганите туристически услуги.
Бруно Доменак подчерта, че в Ла Дром изключително успешно се развива спортния, велотуризма и водните спортове, а област Стара Загора може да развие услуги като „посрещане на туристи във фермата“ или нощувка на открито, на къмпинг.