Приходите на общинските дружества надхвърлят 1,1 млрд. лева

24 лечебни заведения в София са на плюс за 2013 г., посочи финансовият зам.-кмет Дончо Барбалов

"Общите приходи на 64-те общински дружества за 2013 г. са над 1,1 млрд. лева. Около половината от тези приходи са за сметка на "Топлофикация-София" - това заяви зам.-кметът на Столична община с ресор "Финанси" Дончо Барбалов на пресконференция, цитиран от БНР.

Положителен е финансовият резултат за 13 търговски дружества и 25 лечебни заведения – общият му размер е 17 млн. лева.

Заради решение на СОС от декември 2013 г. за начина на отчитане на вземанията на транспортните дружества, според статистиката те нямат положителен резултат.

"Ако не беше взето това решение и „Метрополитен”, и дружествата на столичния електротранспорт и автотранспорт щяха да са на печалба. Съответно при „Метрополитен” печалбата щеше да е 247 000 лв., при електротранспорта - 900 000 лв., а при автотранспорта - 639 000 лв.”, каза Барбалов.

"Това, което имаме като резултат се дължи на счетоводна политика, която е наложена от дружествата на Столичния общински съвет", изтъкна той.

Финансовият зам.-кмет посочи, че нивото на приходите през 2013 г. се запазва близко до това през 2012 г., като се наблюдава спад от 2% при „Топлофикация – София”,

При търговските дружества има нарастване на приходите с 7,4 %., при лечебните почти няма промяна.