Оманският фонд и КТБ преговарят

Държавният инвестиционен фонд на Оман в началото на седмицата е провел преговори с българското правителство и БНБ

Разговорите са били за рекапитализиране на поставената под надзор Корпоративна търговска банка, като се позова на почетния консул на страната Стоян Денчев, предаде бТВ.

Фондът е втори по големина акционер във финансовата институция след „Бромак” на Цветан Василев и има дял от около 30 на сто. Преди дни руската ВТБ, която е най-големият миноритарен акционер, обяви, че няма да участва в спасяването на трезора.

До ситуацията се стигна след поредица от медийни атаки срещу Василев, претърсване на офиси на близки до него фирми, твърдения че е източил банката и даже, че в схемата е намесен подуправител на БНБ. КТБ поискаха надзор от централната банка, а опашки от вложители се извиха пред клоновете.

Според Ройтерс, коментарът на Денчев е първата реакция на оманския фонд на кризата около групата КТБ (която включва едноименната банка и бившата „Креди Агрикол България”). Световната агенция напомня, че премиерът Пламен Орешарски „е обявил планове да национализира Корпоративна банка, ако сегашните й акционери не я спасят”.

На този етап не е ясно дали министър-председателят е направил последния коментар преди или след срещата с представителите на фонда, която се е състояла във вторник. Денчев призна пред Ройтерс, че не е запознат с резултата от разговорите.

Акционерът и БНБ са отказали коментар пред агенцията.