Традиционни носии на 7 държави дефилират по центъра тази вечер (снимки)

Фандъкова поздрави участниците във "Витоша 2014"

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави участниците в ХVІІІ Международен фолклорен фестивал "Витоша" 2014, който се провежда от 26 до 30 юни.

Организирането на фолклорния фестивал с участието на международни състави е важна подкрепа за София като културна столица на Европа през 2019 г.

Столичният градоначалник приветства днес в Столичната община ръководителите на съставите, участници в тридневния фестивал. Те са от България, Турция, Полша, Косово, Панама, Македония и Чехия. На събитието присъства и кметът на район "Витоша" Валери Йорданов.

Чуждестранните гости подариха на кмета на София сувенирни подаръци.

Танцовите ансамбли ще представят най-доброто от фолклора на своята страна на три сцени едновременно – лятната сцена в Борисовата градина, Дома на културата „Красно село” и Народно читалище "Витоша".

На 27 юни ще се проведе дефиле на участниците в национални носии, което ще се състои от 18:00 до 19:00 часа: от НДК – бул. "Витоша" – бул. "Цар Освободител" – Орлов мост – Борисова градина.

Официалният старт на фестивала ще бъде даден днес от 19:30 часа на лятната сцена в Борисовата градина от заместник-кмета на София д-р Тодор Чобанов. Програмата ще бъде открита от представителен състав на Национален ансамбъл "Филип Кутев", след което изяви ще имат всички участници във фестивала. Ще бъде пресъздаден и оригинален български ритуал – сватба.

И следващите две фестивални вечери ще бъдат насители с народни ритми и танци, а всяка вечер в читалище "Витоша" от 22:00 часа ще има нестинарски танци.