Билетчето в столицата остава левче

ЦГМ предлага нови абонаментни карти. Цената на годишната ще падне от 500 на 364 лева

Отлага се поскъпването на билета за градски транспорт в София, след като Столична община установи, че то няма да повиши приходите на бюджета.

Новата тарифна политика за пътуване с градския транспорт трябваше да бъде изработена паралелно с процедурата по заема от 80 млн. лева, който Центърът за градска мобилност ще изтегли, за да покрие стари задължения. Финансовите анлизи на общинското предприятие обаче не могли да докажат, че увеличението на цената ще доведе до по-сериозни приходи, уточни в интервю за "24 часа" кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

"Центърът за градска мобилност трябваше да предложи модел за тарифна политика, която да стимулира ползването на карти за пътуване. Такава е европейската практика. Те не успяха да докажат, че с вдигането на цената на билета автоматично ще се повиши ползването на карти и ще се гарантират финансовите постъпления на дружеството.

Факт е, че себестойността на билета надвишава 1 лев, но поскъпването не значи увеличение на приходите. Напротив - практиката показва, че при последното вдигане на цената през 2007 г. имаше 15% спад на приходите", каза Фандъкова.

След като в последните години бяха коригирани някои от преференциалните тарифи на ЦГМ по отношение на абонаментните карти, към днешна дата те предлагат нови.

Едно от предложенията е карта от 4 лв. за автобус и метро, която да важи през уикенда.

Ще има и тридневна карта на цена от 8 лв. Сериозно ще спадне цената на годишната - от 500 на 364 лева.

Дружеството смята, че по този начин ще се "стимулират софиянци да пътуват с превозни документи, а не гратис", пише bTV.

На туристите ще се предлага карта "София", която ще им дава право да ползват градския транспорт и да посещават общинските музеи и галерии. За ползвателите на новия абонамент за превоз са предвидени специални отстъпки при посещения в общинските културни институции.

Предстои предложенията да минат и през Столичния общински съвет.