АБВ вече е партия

"АБВ ще стъпи на онова, което е във фундамента на традиционната левица", каза лидерът Георги Първанов на учредителната конференция днес

На политическият небосклон изгря нова лява партия. На днешната учредителна конференция Гражданска инициатива АБВ стана официално политическа партия, чийто лидер е президентът на Република България (2002-2012) Георги Първанов.

"АБВ ще стъпи на онова, което е във фундамента на традиционната левица", заяви той по време на учредителната конференция.

Ето какво каза още Георги Първанов на днешното събитие:

"Ние от АБВ, като нова партия, ще излезем днес с ясни категорични послания и ангажименти. Започваме успешно и категорично на широк фронт да формираме своята ясна основа. Съзнаваме, че за да бъде извадена България от кризата, трябват смели, решителни, дори непопулярни мерки и реформи. Трябва лидерство, каквото няма в момента, но трябва във всеки един момент да се държи на социалната цена на предприетите мерки.

АБВ ще стъпи на онова, което е във фундамента на традиционната левица. Ние ще отстояваме по-убедително и категорично социалната политика от старата левица, когато става дума за защита на интересите на безработните, възрастните на хората с увреждания".
"По делата да ни съдят, не по декларациите", подчерта Първанов.

"Има крещяща необходимост да се потърси ново качество на лявото, на социалното. Трябва да сме готови да помогнем не само на безработния, а да можем да съхраним работните места, където са заплашени, не просто да гасим пожари със социални помощи, това е новото, по-модерното разбиране за лявото.

Как ние ще съумеем да го постигнем? И от този отговор, от това как ще го постигнем, зависи бъдещето не само на АБВ, на българската левица, но и на българската политика като цяло. Създадохме АБВ с амбицията да стане автентичен изразител на нашето родолюбие, ще бъдем алтернатива на лъжепатриотизма, ще защитаваме националния интерес.

Днес образът на България е по-помрачен и изкривен, от когато и да е било. Стои въпросът за запазване и оцеляване на българското, заради това ключовият проблем още със създаването на АБВ беше идеята да ограничим с всички възможни средства тежката демографска катастрофа, която се разраства в нашата страна".

"Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация - няма нищо по-добро от това ключовите проблеми на България да се решават с референдум", заяви твърдо лидерът на АБВ.