Спешните лекари минават на 7-часов работен ден?

Възстановяването на телефон 150 ще обърка системата, смята новият директор на ЦСМП

"Вероятно от 1 септември работещите в ЦСМП ще преминат на 7-часов работен ден". Това заяви в интeрвю за БТА и.д. директорът на Центъра д-р Александър Златанов.

"Дежурствата ще останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се има предвид по-малко необходими отработени часове", уточни той.

Така по индиректен начин възнаграждението на всеки лекар трябва да се увеличи с 15-20%.

Ако се възстанови спешния телефон 150, както някои лекари предлагат, обаче, това ще доведе до объркване на системата, опасява се Златанов.

Междувременно протестите на медиците от столичната Спешна помощ продължават.

Недоволството е срещу лошото отношение и неадекватното заплащане. Лекарите настояват за реформи в здравната система и специален закон, регламентиращ дейността им.

От Националната асоциация на работещите в спешната помощ в София вече излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им, информира БНР.

Д-р Александър Златанов свиква съвет по проблемите на Спешната помощ. Той обяви, че кани шофьори, сестри и лекари от всички бригади, за да поставят въпросите и проблемите си. 
От 15:00 часа днес в сградата на ЦСМП-София ще се проведе брифинг по тази тема, на който Златанов ще присъства.