Полиция пази линейките в циганските квартали

Новият директор на Спешна помощ-София е поискал 80 000 лева от здравното ведомство за бонуси към заплатите на лекарите

Само, ако са придружени с полицейска патрулка, ще ходят столичните линейки по адреси на агресивни пациенти или жертви на пиянски побои. Това обяви и.д. директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София-град (ЦСМП) д-р Александър Златанов, цитиран от в. "Монитор", който вече е получил разрешение от МВР да въведе тази мярка.

Решението влиза в сила в петък. От същата вечер колите със синя лампа започват да придружават автомобилите на Спешна помощ на рискови адреси.

Мярката идва като превенция срещу побоищата на медицинските екипи от пияни, гневни и невъздържани болни и техните близки, след като насилието срещу спешните лекари премина всякакви граници през последната седмица.

Това е и причината от понеделник медиците да предприемат символични протестни действия. Последният побой, който екзалтира недоволството на медиците, беше над техен колега, когато той пристигна с линейка в кв. "Ботунец" миналия петък.

Златанов е поискал от Министерството на здравеопазването 80 000 лева, които ведомството да преведе към ЦСМП до няколко дни. Средствата ще бъдат разпределени сред работещите като допълнително материално стимулиране в края на месеца. Те са поискани от директора въз основа на неточно изчисление, което е направено в началото на годината в рамките на възможностите за увеличаване на заплатите на работещите в сектора "Спешна помощ".