И ветеринарите от Добричко на протеста в столицата

Българският ветеринарен съюз организира национален протест пред сградата на Министерски съвет днес. Около 500 ветеринари от цялата страна се събират пред сградата на Министерски съвет, след като повече от месец няма реакция от кабинета за проблемите, които назряват в сектора животновъдство с орязването на средствата за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните, съобщи ИА Добруджа.
Преди дни правителството одобри тарифата, по която ще се плаща на фермерите за изпълнение на Държавната профилактична програма. Сумата е около 6,5 млн. лева, а средствата, усвоени през миналата година са били два пъти повече, обясни за радио „Добруджа" председателят на областната колегия на ветеринарния съюз Димитър Димитров. Той заедно с още няколко представители на областната колегия също са в София за протеста. Проблемът не само финансов. Това е проблем на животновъдите, защото техният бизнес зависи от нашата работа. Контролът на храните започва от нас, а когато профилактика на животните не се извършва, започват и проблемите, коментира ветеринарят. Той обясни, че вече седми месец не са извършвали ваксинация против антракс и туберкулоза. В раздградско вече има случаи на заболяване. Има сигнали от Ивайловград за наличие на син език, каза още Димитров. Основното искане на ветеринарите е днес да бъдат чути и да изразят своя протест, че сумата, определена за профилактика е крайно недостатъчна.

За последния месец, въпреки множеството писма до различни институции, отговор е получен само от Президентството. В него държавния глава изразява своята тревога, че към средата на година още не е приета държавна профилактична програма.