Проверяват Василев за престъпна група

Собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се проверява за участие в организирана престъпна група

Причината е изнасянето кеш на над 205 милиона в евро, долари и лева от трезора на банката. Те са изтеглени от КТБ ден преди банката да поиска от БНБ специален надзор. Милионите са предадени с разписка на мажоритарния собственик Цветан Василев, разкри сензационно в петък гуверньорът на Централната банка Иван Искров, цитиран от "Стандарт".

Днес се очаква пред Софийски градски съд с обвинение в длъжностно присвояване в особено големи размери да бъдат изправени изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и главният касиер на банката Маргарита Петрова. Според прокуратурата Русев е разпоредил на Петрова да изтегли над 205 млн. лева от трезора и да ги предаде на трети лица. Кои са тези "трети лица", обаче не е ясно, тъй като никой от двамата обвиняеми не желае да ги посочи поименно. Има съмнения, че те също са взели процент от сумата, "за да си затварят устата", обясниха още от държавното обвинение. Според разследващите парите са били изнесени в черни чували, за да бъдат предадени на банкера Цветан Василев. За него се очаква да бъде пусната Европейска заповед за арест, но все още се подготвя доказателственият материал. Вече са били разпитани много свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертиза. Последната информация за Василев бе, че е във Виена.
Към момента от прокуратурата са категорични единствено, че Петрова е физическият извършител на деянието. Тя е изтеглила парите и ги е предала. Затова за нея ще се иска постоянен арест. За Русев се подготвя обвинение в качеството на неин съучастник и също ще му се иска постоянно задържане. Ако бъдат събрани достатъчно доказателства за съучастие на повече от три лица, заедно с Цветан Василев, квалификацията на обвинението може да бъде променена и да се търси отговорност за организирана престъпна група, обясниха от прокуратурата. Тогава делото отива в спецсъда.

Към разследването ще бъдат приложени и данните за липсата на близо 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл на банката. От прокуратурата обясниха, че очакват в понеделник да получат доклада на одиторите на БНБ, които са извършили ревизия в КТБ. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото. "Екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях", обясниха от прокуратурата. Предполага се, че кредитните досиета са унищожени в дните преди влизането на квесторите. Останалите кредитни досиета, които са били налице, са иззети от офисите на КТБ и за тях са били съставени писмени протоколи съгласно НПК.

Две са основните версии, по които работи прокуратурата. Първата е, че извадените кеш от трезора на КТБ над 205 млн. не са изнесени от България. Според запознати с разследването усилено се проверява вероятността натъпканите в чували над 93 млн. евро, над 23 млн. лева и 45 хил. долара все още да са на територията на страната и постепенно да бъдат прехвърлени към чуждестранни банки на по-дребни вноски. Една от причините е, че изнасянето на толкова голяма сума пари и опитът да бъде вкарана в обращение по банков път би предизвикало съмнения и може лесно да се проследи.

Въпросът как над 205 млн. са изкарани кеш от КТБ и вчера бе най-обсъжданата тема. Според финансови експерти количеството банкноти тежи 800 кг и за извозването му са нужни ТИР или керван коли. Затова прокуратурата усилено проверява хипотезата дали копюрите не са напуснали трезора на КТБ като... брак. Обвинителите проверяват дали не са минали под формата на т.нар. ценни пратки, което означава, че са били експедитирани от главната каса като "перфорирани" - негодни за употреба банкноти. По този начин физическите извършители не са се набивали на очи при изнасянето на огромните чували с пари, обясниха разследващи.

Втората версия е, че парите вече не са в България. Според нея чувалите с милиони, извадени като брак от банката, са били натоварени на частен самолет, с който въпросните "трети лица" са изнесли парите зад граница.

Виолина Маринова: Как се теглят кеш?

Шокирана съм, първо, защото се каза, че една огромна сума в размер на 200 млн. е изтеглена кеш. Това просто е невъзможно, заяви пред Нова тв главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. "Това, разбира се, не е направено от физически лица, а от фирми. Дали е изплатено кеш, аз не знам, но чух, че е срещу разписка. Не мога да си представя, че без заявка на някаква сума, такава крупна, ще се изплати сума", каза Маринова.

Схемата издадена от началници на трезора

Членове на Управителния съвет на КТБ са се съгласили да сътрудничат на прокуратурата и са разкрили голяма част от схемата за източване на банката, довериха източници от Съдебната палата. Информацията бе потвърдена и от банкера и бивш финансов министър Стоян Александров. "Имам негласна информация, че двама от висшето ръководство на банката са защитени свидетели. Може би като са видели, че се теглят такива пари, моралът не им е позволил да бъдат безучастни", коментира той пред Нова тв. Александров потвърди, че парите на всички фирми и граждани, включително и тези, които са над 100 000 лева, ще бъдат защитени.

Проверката за Гунев разкрила аферата

Аферата с източването на КТБ лъснала още в следобедните часове в сряда, научи "Стандарт". Тогава в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров е постъпил сигнал от управителя на БНБ Иван Искров, по който е разпоредена незабавна проверка. Внесените от Искров документи, доказващи източването, пък са били приобщени към досъдебното производство срещу подуправителя на БНБ и вече бивш шеф на "Банковия надзор" Цветан Гунев. Вследствие на сигнала още в четвъртък е била арестувана главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова, а в петък - изпълнителният директор Орлин Русев.

БДЖ и летище София с блокирани 55 млн.

Общо 55 млн. лева на "Летище София" и "БДЖ - Пътнически превози" са блокирани по сметки в КТБ. Огромната сума - около 53 млн. лв. от тях, са на столичния аеропорт. Парите са предвидени за изплащане на задължения към кувейтската компания МАК/АДМАК по съдебен спор с нея. Сумата е блокирана заради производството по екзекватура (б.р. - допускане за изпълнение) на окончателното решение на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж по 5-годишен спор между МАК/АДМАК и "Летище София". Останалите около 2 млн. лв., замразени в КТБ, са твърде малка сума, за да попречат на дейността на огромна компания като "БДЖ - Пътнически превози", коментираха от "Холдинг БДЖ".

Искров с охрана от НСО

Шефът на БНБ Иван Искров вече се движи с охрана от НСО. Банкерът е пазен 24 часа в денонощието от две смени гардове. Причината за извънредните мерки за сигурност е анонимна заплаха, изпратена под формата на SMS. След като е получил посланието, Искров е сигнализирал ръководството на МВР и прокуратурата. Информацията е била спешно анализирана и е било преценено, че към момента съществува реална заплаха за здравето и живота на банкер номер едно в държавата.

Свалиха кредитния рейтинг на "Виваком"

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's (S&P) промени рейтинга на "Виваком" от ВВ- с позитивна перспектива на ВВ- с негативна перспектива. Това стана ясно от сайта на агенцията. Причината е отнемането на лиценза на КТБ от страна на БНБ, се посочва там. Около 75% от средствата на "Виваком" са в КТБ и поради това в агенцията се съмняват, че няма да бъде финансиран мостовият кредит на телекома за 150 млн. евро с нов заем преди неговия падеж през май 2015 г., както е било планирано по-рано. Рефинансирането на заема ще е затруднено и заради макроикономическата обстановка в България, смятат в кредитната агенция.

От S&P посочват, че собственикът на КТБ Цветан Василев притежава 43% от "Виваком". Очакванията са Василев да участва в процедурата по увеличение на капитала, която вече е планирана за телекома, за да запази дела си в компанията, допълват още от рейтинговата агенция.