Прекалените грижи на родителите карат децата да затлъстяват

Едва 6% от днешните деца си играят навън след училище

Може би ако спрем да я наричаме “епидемия на затлъстяването” и заменим това понятие с “епидемия на страха”, ще се окажем по-близо до истината за това защо децата ни покачват притеснително своето тегло.

Такава е тезата на учените, чието изследване доказа, че съществува връзка между прекалените грижи и затлъстяването на децата. Докато те са на възраст между 10 и 11 години, майчината свръхзагриженост увеличава с 13% шансовете им да са с наднормено тегло или затлъстели, пише списание "Тайм".

Тази връзка действа на интуитивно ниво – страхът от хищници е онова, което прави децата дебели, провокирайки ги да предпочитат да стоят у дома, в защитеното пространство; да водят по-затворен и уседнал живот с “топла връзка” с хладилника.

Ако допреди 10 години децата се прибираха пеша до дома си, разхождайки се с приятели, хапваха набързо и излизаха отново да си играят, то несигурната среда кара много родители да са по-предпазливи. Те карат малчуганите до училище с кола и пак така си ги прибират оттам, за да ги “запазят в безопасност”.

Според проучванията в днешно време едно на всеки 10 деца използва краката си, за да отиде до училище. Ето и нещо още по-шокиращо – едва 6% от тези на възраст между 9 и 13 години си играят навън.

При това тази тенденция се задълбочава не само в квартали с висока престъпност и наркотици, но и в безопасните райони, които родителите целенасочено са избрали за отглеждане на дете. Отново – в безопасност.

Щом веднъж малчуганите се приберат вкъщи след училище, пред тях има още много опции за прекарване на времето до лягане, които да изместят играта навън. Първо са все по-обемните домашни, после са електронните игри и компютърът, до които всяко съвременно дете има лесен достъп, а накрая идва забраната от родителите - “Не излизай сам! Опасно е!”.

Разбира се, нямаме никакво основание да обвиняваме майките и татковците в прекомерната загриженост при тези ужасяващо покачващи се нива на детска престъпност. Оказва се, че в разивитите страни като САЩ страхът от “хищниците” навън е достигнал критични нива – не без основание.

И тук говорим далеч не само за уплашените майки, а за цяло едно поколение. Американската медия ABC например има специален кореспондент, който отговаря за отвличанията в страната. “Изглежда Америка има четири основни категории информационен поток: новини, времето, спорта – и отвличанията”, коментира изданието.