Плевнелиев: "София Тех Парк" ще помогне на страната ни да преодолее икономическите си слабости

Президентът направи първа копка на научно-технологичния център

"Новият технологичен парк ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България" - това зяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на "София Тех Парк" вчера.

Реализираният проект ще представлява първия научно-технологичен парк в България. Предвижда се след 2015 г. в София да заработи научно-изследователска инфраструктура в помощ на българския иновативен бизнес и да бъдат създадени около 20 000 кв. м нови и реновирани сградни площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

Според Плевнелиев "София Тех Парк" ще помогне на страната ни да преодолее икономическите си слабости. Паркът има силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък в страната ни, добави той.

На събитието беше дадено начало на изграждането на първите обекти по проекта. Церемонията се проведе на територията на бившето военно поделение на "Четвърти километър" в столицата, като на нея присъстваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса и на университетите - партньори в проекта.

Изграждането на новия лабораторен комплекс към научния парк ще струва 10,4 млн. лв. без ДДС. Около 9,2 млн. лв. струва инвестицията в бизнес инкубатора за стартиращи млади компании, а експериментариумът и пешеходният мост към него, чиято първа копка направи вчера президентът, ще бъдат изградени срещу 3,9 млн. лева.

Проектът "София Тех Парк" се финансира с 50 млн. евро по ОП "Конкурентоспособност", като през втория програмен период е предвидено в него да бъдат инвестирани още 70 млн. европейски средства.