Кметът: Пълна некомпетентност е да се твърди, че ще ни съдят!

Позицията на общината е абсолютно законна, допълни Живко Тодоров

Като пълна некомпетентност определи кметът Живко Тодоров заплахата на ромският лидер Цветелин Кънчев да съди Община Стара Загора за съборените незаконни постройки.

Ромски лидер заплашва със съд Община Стара Загора!

Пред NBP.bg Тодоров заяви, че твърдението на Кънчев издава абсолютно непознаване на ЗУТ, тъй като точно в този нормативен акт е изрично забранено да се строи или узаконява каквото и да е в парк.
Втората некомпетентност, според Тодоров, е в твърдението, че „Евророма“ може да съди Община Стара Загора. "Не може – защото не е потърпевша. Или – ако „Евророма“ е построила незаконните постройки в парк „Борова гора“, ще сме доволни ясно да си признаят, за да има на кого да напишем актовете", заяви Тодоров.
По думите на кмета, би било страхотно, ако някой от потърпевшите пожелае да докаже, че той е построил къщата, за да има на кого да бъдат написани актовете за незаконно строителство. "Никой от тези хора няма каквато и да е строителна документация, не е подавал какъвто и да е документ за узаконяване. Дори да не беше така, пак повтарям – законът е категоричен и в паркова площ не може да се строи и узаконява каквото и да е частно строителство", категоричен бе старозагорският кмет.
Община Стара Загора ще се защити веднага и позицията й е абсолютно законна, в момента, в който някой се опита да я съди. В това отношение сме неукорими от закона и съм убеден в това, допълни Живко Тодоров.

Преди броени дни, отново на нападки към акцията по събаряне на незаконните ромски къщи, кметът попита къде бяха тези организации още миналата година, когато обявихме, че предстои такова събаряне, когато връчихме заповедите, когато имаше възможност да се обжалва? Защо те не помогнаха тогава на тези хора, да кажат ние ще обжалваме и да докажат в Съда, че са прави?
След като тези организации твърдят, че има нарушение на права, защо досега не са поискали законодателни промени? В момента Законът изисква от кметовете, когато има незаконно строителство, да го премахват. Ами, ако утре има едно по-сериозно земетресение и тези постройки паднат върху живущите там? Кой ще носи отговорност? – Кметът, който е допуснал да има такива незаконни постройки без всякакви строителни книжа.

Нека тези неправителствени организации да се поинтересуват от историята на Стара Загора, нека да видят кой е митрополит Методий Кусев, какво е създадено с доброволния труд на старозагорци. В миналото истинските българи създаваха и градяха държавата със собствения си труд. В момента никой не говори за това, че се унищожава създаденото от цели поколения. Редът и законността трябва да са на първо място, подчерта Живко Тодоров.

А от екипа на Starazagora.utre.bg допълваме, че не може лица, политици, партии и организации, които с години са си затваряли очите срещу беззаконието с единствена цел осигуряване на ромските гласове и печелене на пари по програми за "интеграция", сега да излизат и да търсят сметка от кмет, който си върши работата. Защото точно те са осигурявали незаконно адресни регистрации, електроенергия, вода в незаконно построени къщи на терен, залесяван преди стотици години от старозагорци! Къде е дискриминацията, питаме ние? И защо ако не можем да си платим ипотеката на жилището си, опитвайки се да го придобием по всички закони, банката има право да ни го вземе, ако ще и да ни е единствено и да останем на улицата. А незаконно построени бараки на място, където е забранено и неморално да се строи, не могат да бъдат "пипани"?