Къде избяга българският турист?

Директните причини за бягството от нашето море са все по-драстичното замърсяване, нестихващото застрояване и лошо обслужване

Тази година 587 000 българи са се отказали от нашето Черноморие и са предпочели чуждите плажове. Тенденцията се наблюдава още от миналата година, но през това лято сънародниците ни, които почиват в чужбина, са със 17 процента повече, сочи статистиката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Оказва се, че всеки пети българин е преминал поне веднъж през границата ни с Гърция,
подкрепят тревожната за нашите хотелиери информация и данните на Главна дирекция "Гранична полиция", написа в. 168 часа.
Хотелите в българските курорти бяха празни до началото на август. В същото време още в края на май столицата започна рязко да се изпразва - много по-рано, отколкото традиционно. Софиянци, които все още не са си позволили почивка, започнаха да се чудят къде избяга българският турист, щом го няма на нашето Черноморие.

Директните причини за бягството от нашето море са все по-драстичното замърсяване, нестихващото застрояване и за сметка на всичко това оставащото без промяна лошо обслужване. Поредните отблъскващи новини от плажната ивица дойдоха и тази седмица под формата на водорасли, които задръстиха крайбрежието. Тонове във водата и още толкова на пясъка - водорасли, които се превръщат в тиня и гният на плажа. Разнасят остра миризма и носят риск от зарази и инфекции, поше 24 часа.
Оказва се, че най-динамичен е трафикът през южната ни граница. Общо 587 000 българи са преминали през пропускателните пунктове към Гърция и Турция с цел почивка според информацията на Министерството на икономиката и енергетиката.
Ръстът е съответно с 4,6 и 5,1%. Само през юни и юли 3 010 000 души са пресекли границата към Гърция. За сравнение през целия летен сезон - от май до септември миналата година, броят им е бил 5 200 000, а през 2013 г. - 3 260 000.
Само през първия летен месец тази година в южната ни съседка са преминали 1 230 000 души и 393 000 автомобила. За юли цифрите са съответно 1 780 000 души и 530 000 коли.
Това, което тревожи хората в бранша обаче, е, че твърде ранното изпразване на столицата тази година и същевременно празните черноморски хотели са знак, че много от почивките вече са се осъществили в чужди страни.
"Българинът се изнася към Гърция, Турция, Македония - коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. - Туристите от населените места в Западна България отиват главно в Гърция.
Тази година отчитаме ръст и на пътуванията в Македония. Западната ни съседка проведе изключително добри рекламни кампании и привлече много посетители. Повече туристи има и в Сърбия. Там българите отиват предимно заради кухнята."
Причините за слабия летен сезон у нас, които специалистите посочват, са от климата, през обслужването до политическата ситуация.
Сумата, която българинът е готов да отдели за своята почивка през лятото, също е определящ фактор за избора на дестинация. Средните цени за почивка у нас се оказват по-високи, отколкото в Турция, показват данни на Института за анализи и оценки в туризма.