БЕХ внесъл 191 млн. лв. в "Южен поток" въпреки заповед на министър

Служебният икономически министър Васил Щонов нареди днес на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да спре всички дейности по проекта "Южен поток", докато не бъде одобрен от Брюксел. Това съобщиха от министерството. Минути по-късно се оказа, че от ведомството са изненадани - БЕХ не се е подчинил на заповедта.

Според информацията на министерството БЕХ се е отказал да увеличи със 191 млн. лв. капитала на проектната компания "Южен поток България". Държавната компания притежава 50% от дружеството, останалият дял е на "Газпром".

Справка в търговския регистър показва, че увеличението на капитала е вписано вчера въпреки нареждането на министъра. Решението за това беше взето още в края на миналата година, но дадено в регистъра за вписване на 12 август, ден преди смяната на шефа на надзора на БЕХ Георги Христозов, информира "Труд".

От кабинета на икономическия вицепремиер Екатерина Захариева обясняват за изданието, че увеличението на капитала на "Южен поток" е станало зад гърба на Щонов. Той е бил изпратил заповед да се спре вписването още на 7 август, но от ръководството на компанията не са съобразили. Дори най-вероятно сумата вече е внесена.

Така капиталът на "Южен поток България" е нараснал със 191 млн. лв. от БЕХ и заедно със сумата, внесена от "Газпром", достига вече до 397,6 млн. лева.

От министерството вчера не са открити за коментар дали увеличението ще бъде преразгледано и как ще се случи това. От пресцентъра на БЕХ пък заявяват, че не са запознати със заповедта на Щонов, пише изданието.

След като веднъж вече капиталът е бил увеличен, той трябва да бъде намален по същия начин. Първо с решение на БЕХ, после с решение на "Газпром", а след това да бъде публикувано решението в Търговския регистър.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия