Ще възстановяват планетариума и ще ремонтират плувния басейн

Двата проекта ще се реализират с помощта на фонд "Джесика"

Община Стара Загора планира да възстанови Планетариума, който изгоря при пожар преди 20 години. Съоръжението ще бъде изградено на принципа на публично-частното партньорство по програма „Джесика”. От Българската академия на науките вече са отпуснали едно от помещенията си на върха на парк „Митрополит Методи Кусев" и намерението е там да бъде възстановен Планетариумът. Вече се работи по инфраструктурата и по проекта за преустройство на помещението, което е в сградата на Народната астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин” – Стара Загора.
Другият обект, който предстои да бъде разработен с помощта на фонд „Джесика" е реновирането на плувния басейн. Според общинското ръководство, това ще бъде от голяма полза за деца и възрастни, а и ще позволи да бъдат спестени много средства, тъй като в момента издръжката на басейна надхвърля 200 000 лв.
С помощта на фонд „Джесика" и на базата на публично-частното партньорство вече бе изпълнен един проект в Стара Загора - за ремонт на стадион „Верея". Регионалният фонд за градско развитие „Джесика" и община Стара Загора имат и един съвместен проект - ремонтът и модернизацията на централния градски пазар.