Андреа Бочели пя незаконно в София?

От МУЗИКАУТОР казаха, че са алармирали за проблема още преди концерта

Концертът на Андреа Бочели е с неуредени авторски права, съобщиха от МУЗИКАУТОР. European Event Service, организатори на концерта на прочутия италиански тенор Андреа Бочели, който пя тази неделя на Стадион Българска армия, не са уредили авторските права за провеждането му. Те нямат подписан договор с МУЗИКАУТОР и нарушават Закона за авторското право и сродните му права, според който организаторите на концерт предварително и писмено трябва да получат съгласие от авторите или от организация за колективно управление за авторски права, каквато е МУЗИКАУТОР.

European Event Service е компания, базирана в Швейцария, която се грижи за проявите на Андреа Бочели в Източна Европа. Преди концерта МУЗИКАУТОР алармира за ситуацията Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Столична община, Италианското посолство, Италианското авторско дружество – SIEA и ПФК ЦСКА, на чиито стадион се проведе концерта.

Италианското дружество, което защитава правата на авторите, изрази пълното си недоумение как е възможно един от най-мащабните концерти в страната ни да е с неуредени права. „Крайно време е Министерство на културата, като отговорна институция, да поеме инициативата за справянето с порочната практика да не се уреждат авторските права при концертите. Нарушенията на закона биха намалели, ако самите зали и спортни съоръжения имаха задължението да не предоставят помещения за провеждане на концертни прояви без предварително да бъдат уредени правата“, коментира Ясен Козев, председателят на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР.