Казанлък чества 106 години независима България

Днес от 11.00 часа на площад „Севтополис“ до Лъвовата чешма ще бъде отбелязан Денят на Независимостта

Тържествен молебен и водосвет за благоденствието на българския народ ще отслужат казанлъшки свещеници, ще бъде произнесено слово по повод историческата дата, след което ще има празничен концерт.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.
Преди 106 години казанлъшките граждани са изразили своето отношение към този важен акт в изпратената до провъзгласения вече цар Фердинанд телеграма: ”По случай обявяването от Ваше Величество Българското отечество за независимо царство, днес град Казанлък празнува най-тържествено тоя знаменит за целия български народ ден. За тази цел се отслужи от цялото градско духовенство молебен за здравето и дългоденствието на Ваше Величество. От мое име и от името на казанлъшкото население се молим за здраве, сили и много години за преуспяването на независима България“. Това е подписано от кмета на Казанлък по това време Дечо Драгиев.
Само два дни след голямото събитие следва посрещане на цар Фердинанд в града на розите на 24 септември. Построена e арка в северната част на Казанлък – до колодрума. В нарочен плакат се описва цялата церемония по посрещането. Приветствени слова поднасят кметът Дечо Драгиев, а от духовенството – Михаил Георгиев. Букет поднася г-жа Д. Т. Христова. Цар Фердинанд е посрещнат в Шипковата къща.