Яне Янев: КТБ е плащала милиони на Бареков

Подадени в прокуратурата документи доказват, че Цветан Василев е финансирал партия „България без цензура”

Финансирането на партия „България без цензура” продължаа да е обект на интерес и коментари в социалните мрежи. Продължават дискусиите по изнесените от лидера на РЗС Яне Янев данни, че Цветан Василев е финансирал партията на Бареков с много пари с неясен произход.

Пред Нова телевизия Янев каза, че е внесъл за това във Върховна Касационна прокуратура  сигнал, придружен с документи. Не сме дали пълна гласност на съдържанието на сигнала, защото вече е следствена тайна, допълни той. Предполагаме, че сигналът е от човек, който е бил много близък до Цветан Василев и до Николай Бареков, разкри Янев.

Схемата била следната. ББЦ е почти 100% финансирана незаконно - с мръсни пари, с пари с недоказан произход, с кешови потоци с особено големи размери. Ежемесечно посредникът е отивал при банкера и му е посочвал исканите от Бареков суми. Има достатъчно солидни доказателства за това, каза Янев. Няма никаква следа от гледна точка на финансово счетоводния характер на трансферите, посочи той. Парите просто са давани с определени цели. Най-вероятно хората са се страхували, че службите ги следят и все пак са оставили писмена следа, каза още Яне Янев. Още в началото е договорено, че ББЦ ще бъде продукт на КТБ. До декември 2012 г. по перо медийна политика са да речем 2 милиона и еди колко си пари. Те са внасяни в една рекламна агенция, която ги е превеждала законово към медии. Други - 550 хиляди, пише - за къща. Тази въпросна къща е купена със средства с незаконен произход - това е къщата на онези момичета на Бареков, които нямат един ден трудов стаж, каза още Яне Янев. Тези пари са предоставени на самия Бареков и той им е купил къща. Нещата са станали писмено, добави Янев.

Има други трансфери - за партийна работа. Всеки месец са се давали суми във възходяща тенденция, най-малката сума е 300 хиляди. Колкото повече са се приближавали изборите, толкова повече сумите са се качвали, каза Яне Янев. Най-потърпевши са българските граждани и вложителите на КТБ, които са най-ощетени, категоричен е той. Убеден съм, че ако сме правова държава, прокуратурата ще си свърши работата. Няма европейска партия, която да е финансирана с мръсни пари, заключи Яне Янев.

Не съм получавал пари от Цветан Василев, каза по телефона Николай Бареков. Той нарече сигнала на Яне Янев много добре съчинен сценарий, заради който трябва да дава обяснения в отдел Следствен на Софийска градска прокуратура.