Менда Стоянова видя три линии на виновни за КТБ

Според нея това са ръководството на банката, БНБ и одиторите

„Хайде да кажем кой е виновен за КТБ“, призова председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По думите й като виновни за кризата около банката се очертват три линии на причинители.

„Ако чуем дебата в бюджетната комисия, ако прочетете доклада, за мен по случая КТБ се очертаха три линии на причинители“, каза Стоянова.

„Първата, на самата КТБ, на нейните собственици, на управлението на банката, което е вземало безотговорни решения. Докладите на одиторите посочват безброй нарушения, някои от които граничат с престъпления, или както каза главният прокурор – кражба“, посочи тя.

Според Менда Стоянова втората е на държавните институции.

„За съжаление надзора на БНБ, защо е позволил в инспекциите му да има открити тези нарушения, които сега одиторите откриват. Защо БНБ месец преди особения надзор одобри покупката на ТБ „Виктория“. Изведнъж сега всички плеснахме с ръце и установихме, че банката е пирамида. Втора виновна институция - ДАНС, могъщи, силни, а не можаха за всичките тези години не установиха, че там има кражби, изтичане навън на финансови потоци“, коментира председателят на бюджетната комисия.

На трето място тя постави правоохранителните органи, които по думите й са част от националната сигурност.

„Дано сега те си свършат работата и поне да предотвратят окончателното ограбване на банката. И линията - одитори, частни институции. Всички са задължени по закон да наемат одиторски компании, които да им заверяват одитите. Къде бе одитора на КТБ? Международната Кей Пи Ем ДЖи? Защо всички отчети на банката са заверявани без забележки? Те имат освен задължение да гледат документи, да ходят и на място. Или не са го правили, проявявайки престъпна небрежност, или „така е трябвало“, посочи Менда Стоянова.

„Да не пропускаме нито една от тези линии. Какво да се случи сега? Да укрепим доверието на хората. Като законодатели имаме една възможност- промяна в законите, да помислим и за промени дори в Наказателния кодекс, което касае банки, с цялостно транспониране на евродирективите. Да има и понасяне на вина от всички, които имат участие в този случай - може да е наказателна, може да е морална. Там, където тя не може да се докаже, или не по закон“, коментира тя.

„Втори въпрос - при тази ситуация, затворена банка, какво да направим. Питахме се. Първият отговор - незабавно да гарантираме изплащането на защитените депозити, за мен реално - до края на ноември. Имахме желание да дадем последна възможност, да дадем шанс на негарантираните вложители, но се оказа, че е нереалистично. Днес се оказа, че този шанс го няма. От доклада на БНБ разбрахме това. Оттегляме трета точка“, завърши Стоянова.