Нивото на Тунджа край Сливен остава високо, няма евакуирани хора

Критичната ситуация ще продължи заради нови валежи, предупреждава МОСВ

Няма сериозна промяна в нивото на река Тунджа край Сливен. Това каза Снежана Кънева, началник на отдел „Сигурност, управление при кризи и отбранително-мобилизационна подготовка” в общината.

На територията на община Сливен няма пострадали животни и хора. В по-засегнатите райони се предприемат мерки при необходимост. Няма нужда от евакуация на населението, всички животни са изведени от ниските части на проблемните зони.

Язовир Асеновец прелива нормално. Реките в Яблановско дере, Беленска и Асеновска са буйни и големи, те отиват към Тунджа и най-вече към селата Крушаре и Жельо войвода.

Наводнения от дъждовете има в Кермен и селата Биково, Скобелево, Младово, но покрай реката най-критично си остава положението около селата Крушаре и Желю войвода. Наблюдение на тези райони се извършва денонощно. Кънева добави, че река Беленска леко е понижила нивото си. Тя уточни, че животни в района на бедствените райони няма. Няма проблеми с нарушено водоподаване и електрозахранване.

По данни и прогнози на НИМХ утре до обяд реките ще се оттичат. В резултат на прогнозираните валежи от 8-ми декември нивата на реките отново ще започнат да се повишават, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

С повишено внимание трябва да се наблюдава река Тунджа при градовете Ямбол, Елхово както и р. Камчия, където в резултат на прогнозирани валежи и наложилото се изпускане на води от язовирите съответно Жребчево, Камчия и Тича, се очаква нивото да се задържи критично. Нивата по р. Марица в средното и долното течение, р. Сазлийка приток на река Марица, река Тунджа ще се задържат над прага за предупреждение до 12 декември, гласи съобщението на МОСВ.