Лазаров: При издирването на Петко Сертов беше осъществено облитане с хеликоптер, но без резултат

Може да се направи предположение за излизане на Сертов в посока Гърция, обяви главният секретар на МВР

Беше осъществено планирането облитане с хеликоптер на „Гранична полиция”, но то не даде резултат. Това заяви на брифинг главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде „Фокус”. „Операцията продължи от 12.30 до 13.30 часа от пътен възел Мухово, язовир Тополница в посока Костенец. Тази операция, за съжаление, не даде резултат. Към настоящия момент, вследствие на облитането, не е забелязан Петко Сертов, а също и неговият автомобил”, обясни Лазаров.


„Паралелно с това се извършават и други издирвателни мероприятия, едно от които тече и в момента. Проверяваме информация, че на 5 декември около 18.00 часа автомобилът на Петко Сертов е бил в района на град Петрич. Това също не е необичайно, защото имаме информация за тази дестинация. Може да се направи логично предположение за негово излизане в посока Гърция, предвид контактите на Сертов и семейството му, но по никакъв начин до момента, в който няма идентифицирано лице, тоест не открием издирвания и автомобила му, няма да прекратим издирването и работата по случая”, допълни Светлозар Лазаров.
„Имаме данни за срещи и конкретни места, но нека това остане в рамките на нашата работа. Когато имаме повече информация, ще я предоставим пред обществото. Към настоящия момент това не е необходимо”, добави той.

Във връзка с блъснатия на пешеходна пътека кандидат за поста председател на ВКС – съдия Лозан Панов – Лазаров посочи, че руски гражданин е закарал съдия Лозан Панов до „Пирогов” с автомобил, който е бил взет под наем. „Въпрос на време е да бъде назначена комплексна експертиза на колата, с която руският гражданин е закарал Панов до лечебното заведение. Непосредствено същата вечер автомобилът е оставен в конкретна автокъща, тъй като той е взет на лизинг”, допълни Лазаров.

Главният секретар на МВР обясни, че разследването срещу черното тото е разработка на Главна дирекция „Криминална полиция” още от миналата година. „Всички събрани материали са докладвани в прокуратурата. Образувано е досъдебно производство. От около 9 месеца разследването се води от Специализираната прокуратура по обективни причини”, уточни Лазаров.
„Това е планирана операция, при която са извършени процесуално-следствени действия с 12 лица. Проведени са обиски, претърсвания и изземвания в 6 града. Проверени са 14 адреса. Имаме разрешение от Специализирания съд за тези наши действия. Иззети са компютри и други комуникационни средства. Работили сме съвместно с европейски партньорски служби и експерти от УЕФА, защото в България нямаме богата практика по тази тема”, добави още Светлозар Лазаров. „Говорим за мачове от „А” футболна група. Няма да говоря за футболни срещи и отбори, защото това е изключително чувствителна тема”, каза още Лазаров.