Бъчварова: Как можеш да продължиш да управляваш, като нямаш пари?

Намекът за оставка не е ултиматум, уточни вицепремиерът

Как можеш да продължиш да управляваш, като нямаш пари, попита вицепремиерът по коалиционна политика Румяна Бъчварова, предаде „Фокус”. Бъчварова уточни, че не е заплаха казаното от Бойко Борисов, че ако дългът не бъде приет, правителството ще предостави на други възможността за търсене на средства.

„Ще видим как ще се вземе решението за заема. Аз не виждам как можем да продължим, ако тази възможност политически ни бъде отнета”, коментира тя.

По думите на вицепремиера намекът за оставка не е ултиматум, а разясняване на обективна ситуация.

„Ние говорихме с нашите партньори по този въпрос. По финансови въпроси не се бие тъпана – особено тогава, когато трябва да вземеш кредит. Тежко решение за ГЕРБ е да внесе такова предложение, защото ние сме се гордеели толкова години с ниския бюджетен дефицит и ниската задлъжнялост”, посочи Бъчварова и допълни, че в рамките на година и половина – две не са се взимали никакви решения, а са се натрупвали дефицити и проблеми.

Вицепремиерът поясни, че очаква гласуването на ратификацията да не се отложи с повече от седмица. „Това е състоянието на бюджета. Ние се опитваме да го решим по-възможно най-щадящия начин. Как ще станат плащанията без тези 16 млрд. лева”, попита тя.

Румяна Бъчварова добави, че разчита на съвестта на всеки един от депутатите да разбере проблема и да има възможност да подкрепи решението.

Според нея лошото в момента е, че тази тема се политизира по доста евтин начин.

Запитана защо всички се оплакват, че няма комуникация, Бъчварова обясни, че всички очакват тя да бъде в личен аспект, а не в институционален.

„Трябва да имаме повече доверие на мандатоносителя. Интересът е общ. Нашето предложение е не за да може да продължи нашето управление, а за да може да продължи животът на хората, да вървим в един нормален ритъм напред”, поясни тя.

На въпрос дали правителството ще си остави буфер Бъчварова изрази увереност, че ще бъдат взети най-отговорните решения. „Не можем да си позволим да правим това, което не е нашата философия”, добави тя.

Вицепремиерът определи дълга като възможност за решаване на финансовите проблеми на държавата.

Тя подчерта, че БСП и ДПС няма да бъдат поканени на разговори, освен ако не поискат. „Ще търсим контакт само с коалиционните партньори, имаме уговорена среща”, заяви Румяна Бъчварова.