Нов снеговалеж отново усложни обстановката в Смолянско и Пазарджишко

Непроходим в момента е пътят Смолян – Кърджали

Новият снеговалеж  през нощта отново усложни обстановката в планинските  места в регионите на Смолян и Пазарджик.  В Смолян снежната покривка е около 80 см., съобщиха дежурните от областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.  Всички пътища  в областта са забранени  за товарни авмтомобили.  Затворени са пътищата Рудозем – Смолян – Полковник Серафимово, Лъки – Рожен, Момчиловци – Момина вода и отсечката към  Обсерваторията.  Непроходим в момента е и пътят Смолян – Кърджали, кодето в отсечката между местностите  „Върбов мост”  и „Букова Поляна”  рухнали скали и преспи са блокирали платното.

Основният далекопровод към Смолян е възстановен. ВиК има много проблеми, няма захранване към помпите - много населени места са и без вода. Осигурен е агрегат. Няма бедстващи хора, открити са и издирваните четирима родопчани вчера. В почистването на пътищата има мобилизирана допълнително техника от вътрешността на страната, осигурени са роторни машини и допълнително техника. Включен е целият състав на Алпийския батальон. Вчера военните пробиха пътя за Стража. Затворени са проходите Превала и Печинско, като Печинско може да се преминава само с високопроходима техника.

В Пазарджишко е затворен пътят между селата Жребичко и Розово, освен това двете населени места нямат и  ток,  съобщи кметът на община Брацигово Васил Гюлеметов. От вчера четири общини в Пазарджищко обявиха  бедствено положение. Населените места около Велинград, Батак, Сърница, Ракитово и Брацигово са критично състояние,  без ток, а някои селища – и без вода, съобщи  за Радио Пловдив тази сутрин областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.До 11 март се спират учебните занятия в 32 училища на територията на Пазарджишка област. Принудителната ваканция се отнася за училища в общините Батак, Велинград, Лесичово, Ракитово и Сърница.

Остава тежка пътната обстановка в областите Кърджали, Смолян и част от Пазарджик, най-вече прохода Юндола от Велинград към Батак– съобщи по ТВ7 директорът на АПИ  Лазар Лазаров. Третокласната пътна мрежа на двете области Кърджали и Смолян е останала затворена и тази нощ за всички превозни средства.  Това обаче се налага тъй като заради липсата на ток няма връзка  с екипите на агенцията, които разчистват пътищата, добави Лазаров.  Преди затварянето им обаче, всички пътища са били проверениза бедстващи автомобили.  Най-вероятно днес третокласната пътна мрежа ще бъде отворена и в двете области. По част от тях има много паднали дървета, свлечена скална маса.

Все още продължава разчистването на пътя до село Манастир в община Лъки. Очаква се днес да приключи разчистването на пътя Новаково - Кърджали на наша територия, съобщи за Дарик областният управител на Пловдив Розалин Петков. По думите му в областта няма други непроходими пътища.