„Евровизия” анулира вота на две страни, резултатите не се променят

Причините все още са неясни, тече разследване

В неделя, 24-ти май, ден след края на конкурса "Евровизия 2015" стана ясно, че резултатите от гласуването в Черна гора и Македония са невалидни, информира Би Би Си.

Организаторите на "Евровизия" са изключили гласовете на журитата на Македония и Черна гора за победител на песенния конкурс, но това не променя резултата и на първо място продължава да бъде Монс Зелмерльов от Швеция с песента "Герои", а Полина Гагарина от Русия остава втора, се съобщава на официалния сайт на "Евровизия", предаде ТАСС. Според правилата, от 2009 година гласуването за "Евровизия" става на принципа "50 на 50", тоест получените оценки от музикалното жури на отделните държави се събират с оценките на гласувалите пряко телевизионни зрители.

"Резултатите от гласуването на журитата на Македония и Черна гора на финала на конкурса са били изключени след консултации с "Прайсуотърхаус Купърс", независим наблюдател на гласуването на конкурса, и по решение на изпълнителния ръководител и председател на Консултативната група" - се казва в съобщението. Причините за това решение все още не са известни. Въпросът ще бъде обсъждан на заседание на арбитражна група през юни.

Според правилата на "Евровизия" резултатите от гласуването на зрителите се зачита на 100 процента, ако с гласуването на журито са възникнали някакви технически проблеми или са нарушени правилата на провеждане на описаната процедура. Тази година в гласуването са участвали повече от 200 представители на музикалната индустрия от 40 страни-участнички в "Евровизия". 

Финалът на песенния конкурс "Евровизия 2015" е бил гледан от около 200 милиона зрители по света, в това число и от държави, които не бяха представени в конкурса като например Китай, Канада и др.

ВСИЧКО ЗА "ЕВРОВИЗИЯ 2015" ЧЕТЕТЕ ТУК!