Клуни ще разобличава спонсорите на войните в Африка

Актьорът създаде проект, който да разследва спонсорите на конфликтите в Африка

Известният холивудски актьор Джордж Клуни обяви създаването на проекта The Sentry (Часовой), чиято цел е да помогне да се проследят и изправят пред правосъдието онези, които финансират въоръжени конфликти в Африка и се възползват от тях, предаде Ройтерс.

Заедно с Клуни в проекта участва и американският активист за правата на човека и бивш ръководител на Съвета за сигурност за Съединените щати, Джон Прендергаст.

 Заедно те ще наблюдават финансирането на конфликтите в Южен Судан, Судан, Централноафриканската република и Демократична република Конго.

Чрез събиране на данни, проучвания на място и аналитични методи, проектът има за цел да покаже как се финансират военните конфликти използвани за печалба и пране на пари. Проектът създаде уебсайт, където всеки може да остави анонимно информация.

Според Клуни, конфликтът може да бъде спрян "когато хората, които се възползват от войната за собствена изгода, платят за причинените унищожения."

Проектът The Sentry е подкрепен от Not On Our Watch, освен Клуни сред очредителите има и други знаменитости - Брад Пит, Мат Деймън, и Дон Чийдъл.

Джордж Клуни отдавна демонстрира загриженост за проблемите на Африка. През 2012 г., актьорът устрои протестна акция пред суданското посолство във Вашингтон, за което бе арестуван и глобен 100 долара.