До края на годината софиянци тръгват по римските улици

Ларгото става най-големият музей на открито в София

До края на годината София ще има най-големият музей на открито, а посетителите ще се разхождат по автентичната настилка на улиците на древна Сердика.

Откритият музей при ларгото между Министерския съвет и президентството ще има няколко нива, а напролет ще е готов и стъкленият купол, който ще покрива част от площада, пише в. "24 часа". За изграждането на античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" бяха отпуснати 15,5 млн. лв. по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на Министерството на културата.

В зоната още при строителството на втория лъч на метрото бяха установени няколко десетки сгради от различни епохи. Сред най-интересните находки са няколко цветни мозайки, които са красели представителни сгради от римско време.

От няколко месеца вече тече благоустрояването на 8000 кв. м в зоната на пл. "Независимост" и на тази под бул. "Мария Луиза". Очаква се работите да приключат до 15 ноември.

При пл. "Независимост" посетителите ще могат да се разходят по главната римска улица - "декуманус максимус".

Проектът предвижда възстановяване на тротоарите и пиедесталите, които са носели колонния ред по фронта на улицата на древна Сердика. В комплекса ще бъдат експонирани останки от църква и част от хан от средновековния период. Предвиждат се зони за отдих, сцена за културни прояви, място за изложби, артгалерии, книжарница и посетителски център.

В зоната под бул. "Мария Луиза" ще бъдат показани всички разкрити археологически останки. Посетителите ще се движат между тях по метални пасарелки по два маршрута.

Още месец ще продължат пък проучванията на останките от древна Сердика под пл. "Св. Неделя". Те се финансират от Столичната община чрез програма "Култура". В петък беше представено уникално съкровище от 2976 сребърни римски денарии, открито в тайник в пода на една от сградите.

Общината има идея, след като приключат проучванията на цялото пространство, които вероятно ще продължат още 2 г., там да се оформи площад на две нива, който да се свърже с музея под ларгото.

"Вече е установено, че изследователите, които са проучвали частично района в средата на ХХ в., са сгрешили. Там не се е намирал форумът на античния град.

Вместо него се разкри една представителна сграда със страна от около 125 метра и няколко периода на съществуване, вероятно през IV - VI в. В хода на проучването се установи, че за да бъде изградена сградата, са били ликвидирани улиците от предходния период - I - III в. По подобен начин е построена и голямата базилика, чиито останки бяха открити под бул. "М. Луиза". Ликвидирането на улиците е много необичаен похват, който очевидно е свързан със сериозни преустройства на градското ядро", разказа зам.-кметът по култура и образование на София д-р Тодор Чобанов.

Представителната сграда, за която се предполага, че е дворецът на император Константин, изрекъл думите "Сердика е моят Рим", е била много масивна, със зидове, достигащи на места дебелина от над два метра. Точно под пода на едно от помещенията ѝ е намерено керамичното гърне с близо 3000 монети.

Още следващата година пък при Западната порта на Сердика ще се оформи зона за отдих с малка сцена за културни събития. В последните години общината отпусна около 300 000 лв. за археологически проучвания, а наскоро спечели 2 млн. лв. финансиране с проект по Норвежката програма. Разкопките установиха няколко периода на съществуване на самата порта. Локализирано е обиколното шосе на древния град, т.нар. виа сагуларис. Най-интересна е обаче откритата антична сграда, която вероятно е била базилика. Тя е с ширина 30 м. Там са намерени и фрагменти от осемцветна мозайка. Предполага се, че сградата е свързана с откритата под бул. "М. Луиза" апсида при ларгото.