Facebook обещава да създаде телепорт (видео)

Финансовият директор на Facebook Майк Шхроепхфер е споделил намеренията на компанията да създаде телепорт

"Facebook иска да създаде устройство, което ще ви позволи да отидете навсякъде, където поискате и с когото си поискате, независимо от географското разположение на избраното място.", споделя финансовият директор на социалната мрежа по време на Dublin Web Summit.

В случая не става въпрос за телепорт в познатия ни смисъл на думата – Facebook иска да подобри преживяването от виртуалната реалност, прибавяйки допълнително физическо усещане, което трябва да накара сетивата ни изцяло да приемат виртуалната действителност за реална.

Социалната мрежа все още гледа на виртуалната реалност като на технология, която е далечна на обикновения потребител, но това би следвало да се промени в началото на следващата година.

През 2014 година Facebook закупи Oculus VR за три милиарда долара и планира да пусне на пазара Oculus Rift VR през първото тримесечие на 2016 година.

През юни Facebook обяви наличието на Oculus Touch – контролери, които трябва да копират естествените движения на човек във VR. Touch контролерите ще позволят на потребителите да виждат своите ръце, добавяйки допълнителна дълбочина на преживяването.

Споменатите контролери ще влязат в продажба в средата на следващата година, а към тях ще върви и инструмент, наречен Medium. Facebook го нарича "дигитална глина", която ще позволи на потребителите да извайват 3D обекти, използвайки Touch контролерите. Можете да видите как ще работят в споделеното в края на този текст видео.

Все още липсва конкретна цена на Oculus Rift VR, но шлемът ще е съвместим с персонални компютри, които ще бъдат на цена минимум 1500 лева. Другите големи играчи, които ще стартират по същото време, са Sony и HTC/Valve.