Местан: Стъпих на руска мина, но оставам в политиката (обновена)

Младежкото ДПС иска излизане на отцепниците от парламента

Оставам в политиката. Мога да съм изключен от партията, но не и от идеите си. Не преимам нито начина, нито мотивите, с които бях политически екзекутиран ритуално – по най-ярките образци на сталинизма. Това заяви на специална пресконференция в БТА Лютви Местан. Декларацията ми не е гаф. Декларацията ми бе написана в една от стаите на ПГ на ДПС в парламента, подчерта Местан по повод на текста за сваления руски самолет в Турция.

Стратегическата цел е ДПС да се върне през парадния вход, а не икономическите интереси на ДПС, които и без това са на власт. Това е била основната идея на Лютви Местан докато е бил начело на Движението, обясни самият той. Както и да обори твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия или олигархична партия на руски интереси. А докато е бил начело Местан е налагал евроатлантическа политика: "Прозрях простичката истина, че пътят на ДПС към властта минава през дясното. Управление с дясното би означавало качествено израстване на ДПС. Дали успях – отговорът е и да, и не". "Играл съм ролята на наивен, романтичен сапьор, който се стремеше да разминирва опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина и знаете какво се случи", каза Местан по повод наотстраняването си от ръководството и партията.

"Опитвах се да спася ДПС от образа на проруска, олиргахична партия и да я разположа в евроатлантическия спектър", заяви Местан още в анонса си. И представи "знаковите акценти в политиката" си като лидер на ДПС. Като "първи свой грях" Местан подчерта оттеглянето на подкрепата на Движението от кабинета "Орешарски". Той отчете и проекта "Южен поток" и позицията, че тръбите могат да се случат само с в рамките на европейското законодателство. Местан припомни и декларациите си срещу Русия заради Крим, кризата в Украйна, кърджалийското кафе с Бойко Борисов за "установяване на отношения с дясното" и "осмислените стратегически отношения с Анкара".

Бившият председател на ДПС посочи, че немалко анализатори разбират Турция като някогашната Османска империя. "Бих препоръчал на лидерите на партии да бъдат в конструктивен диалог с нашите съседи", каза Местан. "Гордея се с уникалния геополичитески пробив с нова концепция за разширяване на ЕС към Западните Балкани и на юг към Турция", заяви той. И припомни, че тази позиция е била подкрепена от либералите в Европа (АЛДЕ), част от които е и ДПС.

Междувременно от Младежкото ДПС разпространиха декларация, в която се настоява на първото заседание на парламента за 2016 г. Лютви Местан, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш да подадат своите оставки. "Напусналите парламентарната група на ДПС да напуснат Българския парламент, така че Парламентарната група на ДПС да отстоява интересите на тези, които са ги избрали", заявяват в позицията си от МДПС. По време напресконференциятаобаче Местан не отговори дали ще се съобрази с призива. И по-скоро даде да се разбере, че той и напусналите с него депутати ще останат в състава на 43-тото НС. 

Местан разказа, че вечерта на 22 декември се е чул с президента Росен Плевнелиев за свалянето на охраната му от НСО. "Това бе проблем, който засяга не просто честта ми, но и политическия климат в страната", поясни причината за телефонното позвъняване той. Плевнелиев заявил в разговора, че не знае за свалянето на охраната, но че ще провери ситуацията и ще каже на Местан на следващия ден. Бившият председател на ДПС заяви, че е имал категорични притеснения за сигурността си. И помолил турското посолство да му осигури автомобил, който да го вземе от дома му и да го откара до резиденцията на посланик Сюлейман Гьокче, с когото имал предварително уговорена среща. Местан подчерта, че временното сваляненаохраната му съвпаднало с освобождаването му от поста председател на ДПС. Вече бившият председател на Движението направи коментар и на речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, след която Местан бе отстранен от поста:"В тази реч чух много констатации, но констатациите не представят визионерска концепция. Тази реч е проблематична и в констатациите си. Проблемът е, че тази реч нанесе тежка психологическа щета на евроатлантизма в България".

Заедно с Местан в БТА бяха още доскорошният областен лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, депутатите Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Мариана Георгиева и съпругата на Местан - Ширин. "ДПС се роди в моя дом, обяви Юмер. И аргументира отново причините за напускането на партията. "Да не се спекулира с това, че ако някой излезе от Движението, с неговата политическа кариера е свършено – напротив", каза Юмер.

"През последните дни не съм се срещал с чужди посланици, но през последните три години съм разговарял с много дипломати", посочи Местан. А преди това каза: "За всички обвинения в шпионаж ще потърся съдебна отговорност". "Ще съдя всеки, който ни обвинява в антидържавна дейност", допълни и Хюсейн Хафъзов. "Медийните бухалки ги усещам сериозно през последните 15 дни, но никой не може да ме накара да се страхувам", каза Местан. И допълни:"Би било политически безотговорно, да не призная съществуването на тази система". По думите му освобождаването на българската политика от "тази система" е най-важната реформа, която трябва да се състои.

"Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието да съм избран и посочилият ме реши, че тази пионка е до тук", призна на финала Местан. "Когато казвам, че съм бил в тази система, имам предвид, че съм участвал във формализирането на подобни актове", каза Местан по повод на номинацията на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС по време на предишното правителство. Местан припомни, че той и тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев са подписали навремето предложението до премиера Пламен Орешарски. "Имам доблестта да кажа, че съм бил част от една система, но не до степен да загубя свободата и собствената си воля", заключи Местан. 

След края на пресконференцията Местан получи статуетката "Златен скункс" от "Господари на ефира".