13 кандидати за главен архитект на София защитават визиите си публично

Обсъждането се провежда днес в Дома на архитекта

13 кандидати за главен архитект на София представят днес концепциите си на публично обсъждане в Дома на архитектите в столицата. Модератор на дискусията е Адриана Начева, която работи в Лондон и е в топ 10 на най-влиятелните жени архитекти в света.


Кандидатите ще представят концепциите си от 09:30 до 13:00 часа, час по-късно започва дискусията със спецове и граждани, която ще продължи до 18:00 часа. Водещата на форума Адриана Начева е съосновател на Groves Natcheva Architects. Представянето и дебатите се излъчват онлайн на сайта на Столична община. Пак там ще бъдат публикувани и всички концепции на всички 13 кандидати. След това съставът на комисията по избора на нов главен архитект ще оцени всяка концепция и ще прецени кои от кандидатите да допусне до интервю. Очаква се през април София да има нов главен архитект.


До процедурата за избор на нов главен архитект на столицата се стигна, след като през есента Петър Диков подаде оставката си от поста, но с дата 9 февруари 2016 г., когато се навършиха точно десет години от встъпването му в длъжност.