Меркел: Затварянето на Балканския път не решава проблема с мигрантите

Ако не се разберем с Турция, Гърция няма да издържи дълго, посочи канцлерът

Германският канцлер Ангела Меркел критикува затварянето на Балканския път пред бежанците и посочи, че с това проблемът далеч няма да бъде разрешен. "Трябва да намерим решение от името на всички 28 членки на Европейския съюз, а не да действаме поединично за сметка на Гърция", подчерта в интервю за радио MDR германският канцлер.


"След като бяха затворени граници в балканските държави, към Германия действително идват по-малко бежанци, но положението в Гърция се утежнява", предупреди Меркел, като подчерта, че затварянето на границите не е трайно решение. "Ако не успеем да се споразумеем с Турция, Гърция няма да удържи дълго още време, подчерта канцлерът и посочи, че за разпределянето на бежанци по квоти в ЕС, решенията не се взимат в Анкара, а в Брюксел, където европейските членки трябва да направят своето.


Как ще се разпределят бежанци от Турция в страните от Съюза все още подлежи на обсъждане, но водеща роля в това трябва да има ООН, допълни Меркел, както и поясни, че бежанците, които бедстват в момента в Гърция, няма да бъдат пращани насила обратно в Турция, защото всеки от тях има право случаят му да бъде разгледан.


В понеделник на извънредна среща ЕС и Турция очертаха мерки за справяне с мигрантската криза. Очаква се на срещата на върха на ЕС на 17-18 март окончателно да бъде сключено споразумение с Анкара. Тя предложи да приеме всички мигранти от гръцка територия, но ще изпраща по един сириец от турска територия към ЕС за всеки приет мигрант. В замяна Турция ще получи помощ от 6,6 милиарда долара, визова либерализация за Шенген и ускоряване на преговорите за присъединяване към съюза.


Австрия обяви по-рано, че балканският маршрут на мигрантите е затворен за постоянно, след като Македония, Сърбия, Хърватия и Словения наложиха още по-рестриктивни мерки по границите си.