Московски: Причините за тежкия инцидент все още не са потвърдени

Горанов с варианти за разрушените къщи на хората в Хитрино

Финансовият министър Владислав Горанов разработил 2-3 варианта как да бъде решен проблема на хората в Хитрино. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред bTV.

Обмисля се Министерският съвет да даде целева субсидия на селото, а кметството да разговаря с всяко семейство как да се постъпи. Дали някой иска да си построи къща, дали да е дарение с няколко типа къщи или нещо друго, всеки щял да избере.

Източването на цистерните ще отнеме повече време от предвиденото, коментира Московски.

"Източването на една дерайлирала цистерна трае 2-2,5 часа, а те са 12, така че 48 часа няма да стигнат, както се е смятало първоначално", каза министърът в оставка.

Той посочи и стъпките, които ще трябва да се извървят.

"Придвижва се тежка механизация към Плиска, 50-тонни кранове, чакат се 100-тонни от Румъния. След като бъдат вдигнати, цистерните ще трябва да бъдат изкарани до железен път и да бъдат превозени с дизелова тяга", обясни Московски.

Министърът на транспорта в оставка заяви, че във времето, когато не се източват цистерни, се появява прозорец и хората на групи могат да бъдат пускани в домовете да нахранят животните си.

Московски каза, че имал първоначална информация, че в междугарието композицията е влязла със скорост от 81 км в час, на първата стрелка скоростта е била 71 км. Той уточни обаче, че все още не са му предоставени писмени документи.

30 км превишение на скоростта са основание за създаване на такъв тежък инцидент, каза той.

Московски заяви, че компанията "Булмаркет", чиято собственост са взривилите се вагони, е била прелицензирана през пет години и няма информация да не е отговаряла на условията за издаване на разрешение от железопътната администрация. Първият лиценз е изваден през 2005 г.

Искрено се надявам това да е чисто транспортен вид инцидент. Ако се намерят факти за злоумишлено действие, това би било чудовищно и би граничило с акт на тероризъм, каза Московски.

 

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО ЧЕТЕТЕ ТУК