Избрани Новини
Странджански зелник спечели кулинарния конкурс „Говори с баба си”
04-09-2017, 22:25
Снимка:AMG
Автор:AMG
Още по Темата:Майки организират кулинарен базар в помощ на Мария Георгиева от Бургас
Ангел Ангелов и Иван Звездев готвиха в юнашки тиган на кулинарния фестивал в Асеново
Министър Ангелкова с идея за създаване на карта на кулинарните ни богатства
Кулинарни емоции с Ути Бъчваров на "Беленска трапеза" край Дунава (Снимки)
Ученици от ПГ по туризъм – Русе бяха в Кулинарна академия HRC – София
Тръгва музикално-кулинарният фестивал "Табиет-Дупница“
Малчугани се състезаваха в кулинарно шоу „Мама готви по-добре”
Участниците показаха отлични кулинарни познания и усет в подбора на рецептите от бабиното тефтерче
30 души участваха в надпреварата за най-вкусна бабина рецепта, която организира за жителите на Бургаска област сдружение „Асоциация Биомрежа“. Целта на конкурса „Говори с баба си“ бе да се съберат местни рецепти за вкусни гозби, носещи традициите и вкусовете на миналото.
Участниците, за които задължително условие бе да произхождат от област Бургас, показаха отлични кулинарни познания и усет в подбора на рецептите от бабиното тефтерче, характерни за населеното място на всеки от тях. Освен рецептите, изкушените от традиционната българска кухня, предоставиха на организаторите и своя снимка.
Наградите грабнаха 4 участнички, като първата спечели журито с рецепта за Странджански зелник. Тя е предоставена от г-жа Живка Симеонова от Малко Търново. Второто място е за Рафаела Христова от Бургас, която впечатли с рецепта за Пържен черноморски сафрид. Интересното предложение на Вълкана Лефтерова от село Козичино за Крушен булгур й спечели третото място. Четвъртата награда ще бъде за Самира Душева от Бургас за Миди с ориз по бургаски.
Четирите дами ще получат наградите си на 7 октомври в Поморие.
Рецептите на всички участници в конкурса „Говори с баба си“ ще бъдат включени в кулинарна книга. В нея ще намерят място общо 60 традиционни рецепти – 30 броя от област Бургас и 30 броя от област Одрин в Турция.
Конкурсът е част от изпълнението на проекта „Кулинарен комшулук“ на Биомрежа и Камарата на ресторантьорите и хотелиерите в гр. Кешан – Турция, финансиран по Програма Интеррег – ИПА за трансгранично сътрудничество България – Турция. В рамките на проекта ще бъдат организирани и обучения /семинари/ за устойчиво развитие на туризма и кулинарни фестивали в Кешан и Поморие.
Повече информация за конкурса можете да намерите на www.culin.eu
И на facebookстраницата https://www.facebook.com/culinaryneigborhood/
Топ Новини