Странджански зелник спечели кулинарния конкурс „Говори с баба си”

Участниците показаха отлични кулинарни познания и усет в подбора на рецептите от бабиното тефтерче

30 души участваха в надпреварата за най-вкусна бабина рецепта, която организира за жителите на Бургаска област сдружение „Асоциация Биомрежа“. Целта на конкурса „Говори с баба си“ бе да се съберат местни рецепти за вкусни гозби, носещи традициите и вкусовете на миналото.

Участниците, за които задължително условие бе да произхождат от област Бургас,  показаха отлични кулинарни познания и усет в подбора на рецептите от бабиното тефтерче, характерни за населеното място на всеки от тях. Освен рецептите, изкушените от традиционната българска кухня, предоставиха на организаторите и своя снимка.

Наградите грабнаха 4 участнички, като първата спечели журито с рецепта за Странджански зелник. Тя е предоставена от г-жа Живка Симеонова от  Малко Търново. Второто място е за Рафаела Христова от Бургас, която впечатли с рецепта за Пържен черноморски сафрид. Интересното предложение на Вълкана Лефтерова от село Козичино за Крушен булгур й спечели третото място. Четвъртата награда ще бъде за Самира Душева от Бургас за Миди с ориз по бургаски.

Четирите дами ще получат наградите си на 7 октомври в Поморие.

Рецептите на всички участници в конкурса „Говори с баба си“ ще бъдат включени в кулинарна книга. В нея ще намерят място общо 60 традиционни рецепти – 30 броя от област Бургас и 30 броя от област Одрин в Турция.

Конкурсът е част от изпълнението на проекта „Кулинарен комшулук“ на Биомрежа и Камарата на ресторантьорите и хотелиерите в гр. Кешан – Турция, финансиран по Програма Интеррег – ИПА за трансгранично сътрудничество България – Турция. В рамките на проекта ще бъдат организирани и обучения /семинари/ за устойчиво развитие на туризма и кулинарни фестивали в Кешан и Поморие.

Повече информация за конкурса можете да намерите на www.culin.eu

И на facebookстраницата https://www.facebook.com/culinaryneigborhood/