В Гърция пожарите не стихват, броят на жертвите расте

Открити са 76 тела, списъкът с изчезналите е огромен. Спасителите се страхуват какво ще намерят в пепелта

Расте броят на жертвите на най-смъртоносните пожари в Гърция от десетилетия. До момента са намерени телата на 76 души. Огънят в Атика все още не е овладян напълно.

Три стихии тръгнаха почти едновременно в близост до Атина, а ситуацията излезе извън контрол заради силния вятър. Обхванати бяха няколко селища, изпепелени си хиляди къщи и автомобили.

Списъкът с жертвите расте непрекъснато, а броят на водещите се за изчезнали е огромен. Спасителните екипи имат да обходят още много изпепелени жилища.

„Проблемът е какво още стои погребано в пепелта“, казва вицепрезидентът на Спешната служба Милтиадис Милонас, цитиран от световните медии.

Най-много са жертвите в Мати. Там бяха намерени овъглените тела на 26 души включително и малки деца в двор на вила. Те са били разделени на малки групи – вероятно семейства и близки.

Гърция за малко можеше да се сблъска с още по-голяма трагедия. Стотици хора, потърсили спасение в морето от пламъците, бяха напът да се удавят, когато бяха спасени от сили на армията.

Прокуратурата работи по няколко версии за източника на огъня. Сред тях са умишлени палежи с цел дестабилизиране на страната и премахване на борови гори с цел строеж.

Гърция активира механизма за европейска защита и взаимопомощ. В страната е обявено извънредно положение и тридневен траур.