ГЕРБ: Очаквахме да бъдат сменени шест изключително слаби министри, те останаха

Радев е станал жертва на собствената си пропаганда или лъже, каза Даниел Митов

"Президентът обяви работата на служебното правителство като много успешно и ми се иска да разберем какви точно да тези успехи“, обяви Даниел Митов на брифинг в централата на партията.

"Радев е станал жертва на собствената си пропаганда или лъже, трета опция няма, а първите две са тежко проблематични. Очаквахме да бъдат сменени шест изключително слаби министри, те останаха, а други трима избягаха от уж големите успехи“, заяви той. И изброи – галопираща инфлация, растящи цени на горивата, застрашена перспективата на България да влезе в еврозоната.

"За тези месеци служебното правителство не спря да се намесва в изборите и да се обявява срещу една конкретна коалиция. Сега разбираме, че са се занимавали с това да купуват партии. Вчера председателят на „Екогласност“ го обяви, това са служебни министри и хора от служебната администрация, да късат жива плът и да купуват други партии. Извадили сме няколко неща, които са показателни, най-високите цени на ток в Европа, инфлацията е по-висока от средната за ЕС, най-ниската ваксинация в Европа на фона на раздаваните ваксини, по-скъп бензин, препълнени бежански центрове, това са факти, а не компромати“, изброи Митов.

Той подчерта, че страната за пореден ден е първа по смъртност в Европа.

"Понеже слушахме обвинения, че ние на времето не сме се справяли, някои като Кацаров си позволиха да наричат хора от кабинета на ГЕРБ убийци. Да попитам: той какъв е точно, като отново сме първи в Европа по смъртност?“, попита Митов.

За Петков и Василев Тома Биков обяви, че вероятно са избягали от служебното правителство, за да не понасят негативите, а и да имат възможност да ползват президентската администрация за своя политически проект.

Според ГЕРБ е трябвало да си отидат 6 министри, заради публичния им провал и има тежко обществено мнение срещу тях.

- Андрей Живков на енергетиката, защото българската индустрия е загубила милиони за няколко месеца, а други са спечелили милиони.

- Стойчо Кацаров вместо да управлява кризата разпусна НОЩ, ваксинацията беше прекратена и започна саморазправа с лекари, които участваха в борбата с коронавируса в най-тежките моменти. Като към момента има гладна стачка в спешната помощ, но пътьом остана да се строи частна болница с държавни пари.

- Виолета Комитова заради спрените магистрали, спрените пътища и протестите на бранша. „Според Радев ще им организират стачки и протести? Значи миналата година не бяха организирани, но когато са срещу служебен министър вече не са гражданска инициатива, а в случая с МРРБ хората просто си искат парите“, коментира Биков.

- Стела Балтова на туризма. „Не знам колко още ресторантьори да излязат да протестират, че да бъде сменена. Имало ръст спрямо 2020, но забравят, че такъв нямаше никъде, не само у нас“, припомни Тома Биков.

- Велислав Минеков – „Вместо 40 млн. за кино 0 лева за кино, блокиране на закона и малко остана да подари острова на Созопол, забрави да внесе бюджет за културата за да има мерки, бяха забравили. За сметка на това на 1 юли политическия му кабинет взели че си раздали  бонуси за месец и половина работа“, твърдят ГЕРБ.

За Бойко Рашков ГЕРБ твърдят, че отдавна не му искат оставката, тъй като осъзнават невъзможността това да се случи. „Рашков е част от предизборния щаб на Радев, няма как да бъде премахнат в средата на кампанията и репресиите ще продължат, както и ченгеджийските номера с подслушванията и слуховете. В доклада на Хаджигенов няма данни за незаконно подслушване“, обяви Биков и изрази надежда да измислят нещо ново, защото това с подслушването вече е изтъркано.