Срамът на куцата лъжа

„Можеш да излъжеш малко хора за много време, можеш да излъжеш много хора за малко време, но не можеш да излъжеш всички завинаги”, казваше Ейбрахам Линкълн в друго време. Но за повод спокойно може да се ползва последната социология на „Алфа рисърч“. Тя е замислена и изпълнена така, че е срам за възложителите си. Казва се „Обществени нагласи Екология“, изпълнена по поръчка на чуждестранната фирма WWF, представлявана у нас от местни подизпълнители.

Сръчната фалшификация изисква малко повече майсторлък. Главният въпрос в изследването е за петте основни проблема пред опазването на околната среда. Всеки от нас лесно може да назове безобразията по отношение на чистотата на въздуха (дишаме най-голямата мръсотия в Европа!), по отношение на чистотата и качеството на питейната вода, за незаконните сметища край всеки блок, село и къща, за замърсяващите производства, от които ежегодно умират тонове речна риба. Но това не е приоритет за зелените, които са си поръчали напълно различни „правилни“ отговори.

За наемниците от WWF проблемите са подредени така: изсичане на гори; незаконно строителство; презастрояване в планини и крайбрежие. За себе си те са прави - плащат отговорите на проучването - получават ги. Въпросът е дали ще им се хванем на евтината въдица?

Не помня кога за последно семейният кръг около Тома Белев скочи срещу бракониерите на дървесина? Това е опасен и сложен ангажимент, там от никого не можеш да вземеш безотчетни пари, никого не можеш да изнудиш. Най-много да отнесеш някоя циганска брадва. Незаконното строителство е безспорна язва основно за инфраструктурата на градовете ни. Смешна част от него засяга природата пряко, но тук има подсказване: „Думам ти, народе - сещай се, инвеститоре!“ Ние, зелените, не даваме!

Логичното очакване на публиката е вторият основен въпрос на проучването да е посветен на детайлно изучаване на някой от вече дадените (в челната тройка или извън нея) отговори. Заблуждавате се, защото мислите като нормални хора. Ни в клин, ни в ръкав въпросът е: „Одобрявате ли строителство в защитени територии на хотели и инфраструктура?“ Не ми задавай отговори, казват в такива случаи специалистите.

Всички сме против, веднага, от раз. Нищо че туристическите и ски зоните в Пирин, Рила, Стара планина и Витоша вече са урбанизирани и не попадат в паркове. Въпросът е нелеп, но върши чудесна работа на зелените.

С измама се потвърждава безумната им теза за спиране на всякакви инвестиции в планини и крайбрежие. Никой няма да се сети да пита къде в България въобще се планира строителство в защитени територии, щом и без това е забранено по закон? Малцина знаят, че спортната инфраструктура не е строителство на хотели и ресторанти и никак не застрашава природата - а останалите незнаещи просто няма да питат.

Така WWF и платената социология удрят с един куршум два заека. Задават манипулативни въпроси - голяма работа, целта оправдава средствата. Евтинко. Но в България понякога върви, ако не те хванат. И все пак е толкова прозрачно, че ми иде да ги посъветвам: лъжци без въображение трябва да казват само истината, защото стават за смях.

Накрая и няколко думи за „Алфа рисърч“. „Има три разновидности на лъжата, казваше Дизраели - лъжа, долна лъжа и статистика.“ Агенцията, която доскоро имаше славата на изпълняваща правилни поръчки единствено в партийния спектър, сега с трясък навлезе и в екологическата статистика. А възможно ли е, давайки рамо на прокопиевци, „Алфа рисърч“ въобще да не е напускала политическия терен? Предстоящите избори ще го покажат. Изнесени са сравнителни данни от 2008 г., когато никой не знае агенцията да е правила същото допитване. Във всеки случай жалко за отминалия професионализъм. Но пък живеем в бедни времена. А усвоените от зелените европейски пари са десетки милиони. Човешко е да съгрешиш в името на… природата.

Това бързо става ясно от крещящо скалъпените в допитването отговори. Във всяка лъжа е скрита поне частица от характера на онзи, който я разказва. Честито, това си е техен стопроцентов зелен капитал.

И като стана дума за капитал… Наскоро медийната лаборатория на Иво Прокопиев взе да люпи много запъртъци. Губейки битката със здравия разум и експертните данни, тя истерично блесна в ролята на адвокат на зелените организации.

Дали не е крайно време да сложим нещо природно в заглавията на обслужващите вестници? „Natur-Капитал“ или„Eco-Дневник“? Побързай, Иво, лъжата те прави свободен, но за кратко.

 

Източник: trud.bg