Вижте кои журналисти участват в проекти на "зелените"

Общество

02-03-2016, 08:23

Снимка:

Facebook

Автор:

За да останат хора в България

Всичко от Автора

Още по Темата:

България пада от лифта!? Да защитим България!

Въпреки подвеждащите въпроси, хората категорично се обявиха “За” изграждане на втори кабинков лифт в Банско

Турски хотелиер: "Зелените не са страна за Банско"

Банско въстава срещу зеления рекет

Не на зеления рекет!

Десетина зелени протестираха пред министерски съвет срещу втората кабина в Банско

Шепа зелени “милионерчета” протестират на жълтите павета?

Пълна ревизия и спиране на поръчките на Зелените в сектор „Биоразнообразие“

Илиана Раева: Зелено, "Зелени", ама ми писна от тези "ЗЕЛЕНИ"!!!

Поздрав за партийните зелени

"Зелените" се готвят за 3-5 места в СОС след местния вот

bTV призна: Репортажът за лифтовете е неточен

52% от българите искат втори лифт в Банско

Липсата на втори лифт в Банско изнервя туристите

Коалиция „За да останат хора в България“ сезира ОЛАФ за проверка на европари

Владимир Каролев: ВидЕх съоръжение без ОВОС и разрИшение за строеШ

Банскалии с писмо до Бойко Борисов

Марк Жирардели: Псевдоеколозите блокират развитието на България

В проект на Тома Белев за 8.5 млн. лв. участват журналисти на Капитал и Би Ти Ви

От години има съмнения, че едни и същи медии и журналисти участват в проекти на „зелените“ от коалиция „За да остане природа в България“ и получават сериозни суми за медийното им отразяване. Това поражда зависимости и по тази причина сме свидетели как определен кръг медии тенденциозно и едностранчиво представят единствено гледната точна на еколозите.

Това се пише в съобщение до медиите от Национална коалиция "За да останат хора в България".

Ето и целия текст, публикуван без редакторска намеса:

Пример за наличието на такива връзи е проектът „За Балкана и Хората“, финансиран от българо-швейцарската програма за сътрудничество и Министерство на земеделието и храните. Той се изпълнява от Асоциация на парковете в България, която продължава да се оглавява от Тома Белев, разследван в момента от прокуратурата за обсебване на организацията. В същия проект участие са взели журналистът от bTV Ладислав Цветков и Десислава Лещарска от Капитал – известни с постоянните си негативни материали срещу зимния туризъм и спорт, основно в Банско и Витоша.

Техните имена стоят редом до лидерите на псевдо-зелените НПО-та като Катерина Раковска (съпруга на бившия председател на ПП Зелените Андрей Ковачев), Стоян Бешков (зам-директор на природонаучния музей, член на ръководството на ПП Зелените и кандидат-депутат), Елена Кметова от Зелени Балкани (друго НПО на Тома Белев), Иван Христов от WWF (НПО на жената на Тома Белев), Владимир Милушев и Стефан Аврамов (фондация Биоразнообразие).

Проектът „За Балкана и Хората“ е на стойност 8.5 милион лева и се изпълнява от 2012 до 2016 година. Дейностите по него са публикувани на сайта на Асоциация на парковете в България и правят впечатление, че са подозрително малко. Към днешна дата са извършени три обучения с по 27 презентации и са финансирани 7 микро-проекта с грантове между 25 000 лева и 37 000 лева.

Ако парите за финансиране на микро-бизнеси са на стойност около 300 хил.лв. и други 200 хил.лв лева са дадени за организацията и логистиката на трите обучения, остава въпросът: Къде са отишли останалите 8 милиона лева?

Единствената възможност, видна от публикуваните извършени дейности по проекта, е с тях да се е заплащало на лекторите. Досега са се провели общо 48 лекции. Ако разделим тези 8 милиона лева на проведените 48 лекции, то се получава, че за лекция вероятно са отделяни по около 150 000 лева.

Именно във втория семинар в град Априлци взимат участие и журналистът от bTV Ладислав Цветков и Десислава Лещарска от Капитал. Двамата изнасят презентация „Как да работим с фотожурналистите“ с общо 8 слайда. Впечатление прави доста непрофесионалния вид на презентацията, в която няма нито един визуален материал, бил той графика, таблица или снимка, няма уводен слайд, а част от текста излиза от границата на слайдовете. Двамата са обяснявали какво е телевизионен екип, фоторепортер, блогър, мултимедия и други неща, които би трябвало да са ясни на всеки 6-класник.

От пръв поглед става ясно, че презентацията е просто предлог за прибиране на едни пари.

Достатъчен стимул, за да може същите журналисти да обслужват след това медийно управляваните от Тома Белев, жена му и близките му приятели псевдо-екологични НПО-та. Всъщност, бърза справка в сайтовете на bTV и Капитал показва, че както Цветков, така и Лещарска, се занимават почти и само с материали, насочени срещу развитието на зимния спорт и туризъм в Пирин, Рила и Витоша.

Апелираме към Министърът на земеделието Десислава Танева незабавно да извърши проверка на този проек, неговото изпълнение и да оповести публично резултатите от нея.

Коалиция „За да останат хора в България“ ще продължи да разкрива финансовите зависимости между „зелените“ и определени обслужващи ги медии и журналисти.