Напънал се Герджиков и родил “Хи-хи, това ли беше?”

Директно във всички сутрешни блокове на радиа и телевизии. Лично от Премиера на Републиката. Извън работно време на Министерския съвет, а и на всички нас, за да гледаме и слушаме. Въртят се анонси за разкритията на служебния кабинет при проверка на предишното правителство.

В осем се приковавам пред телевизора с ясното съзнание, че ще закъснея за работа в очакване на апокалиптичните факти за катастрофиралата ни държава, големите далавери и кражби, злоупотреби и престъпления. Рисувах си хорър картинки, как са открили в чекмеджето на Борисов човешки ембриони в буркани, които похапвал на закуска; зазидани пачки от старите винетки, увити в конски косми, зад картината в кабинета на Павлова; зъб от прилеп и опашка на гущер от чисто злато под бюрото на Горанов (от оня златен резерв дето от години ни го “пазят” в Русия)  и мостри от канадски ГМО храни под килима на Танева… “Добро утро, няма да има въпроси!”, хладнокръвно леденият глас на Герджиков ме издърпа рязко от мечтата ми за Оскар в категория “Филм на ужасите”. “Ние сме Република България” обяви Премиерът. “И ние”, отговорих инстинктивно аз някак уплашена, че ми отнемат републиката. После се вбесих на Сашо Диков, че бави дългоочакваните от цялото ни общество разкрития.

И се започна…

82 поръчки в Министерство на отбраната – 45 с нарушения, 9 от които са дадени на Прокуратурата. Това е сериозно, много сериозно. “Права е била Нинова”, си мисля.

“В не малко от техническите задания или документации за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки. Къде са констатирани тези факти? АПИ…”, продължи премиерът. И тук се чуха едни ключови думи – автомагистрала “Хемус”, тунел “Ечемишка”, тунел “Правешки ханове”, автомагистрала “Тракия”, тунел “Траянови врата”… Процедурите са проведени през 2015 г.

Последваха две нарушения – в Министерство на икономиката и ИАНМСП, една спряна процедура на Агенция по вписванията поради жалба и “забавени поръчки” – 1 в МЗХ, 2 в МЗ и 31 в МВР. Малко общи наблюдения върху съмнения за “картелни споразумения на участници” и леки бележки по законодателството в областта на обществените поръчки.

“Благодаря ви за вниманието”, гордо заяви премиерът и се измъкна от залата, изпроводен от хихикаща се реплика “Това ли беше?”. Журналистите разочаровано си свиха оборудването, а след минути Виктор Николаев стъписано промърмори в ефир “Честно казано очаквах нещо по-скандално да излезе… Това беше ревизията, това беше съобщаването й.”

Честно казано и аз очаквах нещо по-скандално след всичките бойки изказвания на “новото” БСП по време на президентската кампания, а и след това.

И някак си в главата ми звънтеше “Ечемишка”, магистрали, тунели. “Ечемишка”, магистрали, тунели. “Ечемишка”, магистрали, тунели…

Мамка му, си рекох, освен в отбраната всичките разкрития изглеждат изсмукани. От хилядите поръчки, които обявява държавата във всички останали министерства и агенции само 4 нарушения извършени от 1 министерство и 2 агенции? Да, само 4, защото няма по закон нарушение “забавяне на поръчка”, а това, че една поръчка се обжалва, не означава непременно нарушение, докато не се произнесе КЗК или ВАС. Брех, тоя Борисов.

И отново ме заблъска “Ечемишка”, магистрали, тунели, осветление…

Реших да направя ревизия на ревизията. Защото документите по тези две поръчки са публични*.

И така, драги читатели, добър ден. Няма да има въпроси. Защото има документи и числа. По времето на кабинета Борисов 2 Пътната агенция е обявила 288 обществени поръчки, видно от Профила на купувача. Служебното правителство започва проверката след заповед от 30.01 и я приключва на 16.02 (17 календарни дни). Ако предположим, че е работило и в почивните дни, служебното правителство е проверявало 17 поръчки на ден само в Агенция “Пътна инфраструктура”. Документациите за обществените поръчки рядко са под 100 страници и по-често доста по-обемни. Тоест администрацията само в АПИ внимателно е преглеждала, защото проверка не се прави с прелистване, минимум 1700 страници на ден, 71 страници на час и малко над страница на минута при 24 часов режим на работа. Дали е възможно да са проверили всичките 288 поръчки? Аз лично се съмнявам. И защото се съмнявам проверих и двете поръчки, които премиерът Герджиков цитира.

Поръчките са за поддръжка на двете автомагистрали “Хемус” и “Тракия”, както и на тунелите и осветлението в тях. И двете поръчки са обявени на 20.03.2015 г. И двете поръчки получават на 26.03.2015 г. становище от Агенцията за обществени поръчки – орган, законово регламентиран като компетентен по даването на становища за законосъобразност на обществените поръчки. И в двете становища заключението е: “Не са констатирани несъответствия със ЗОП (Закон за обществените поръчки – бел. а).”

В становищата изрично е отбелязано, че контролът обхваща мотивите към определените от възложителя критерии за подбор и методиката за оценка на офертите. За какви “условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки” говори Герджиков?

Поръчките са спечелени при открита процедура и са подписани договори с държавното търговско дружество “Автомагистрали” ЕАД – не са дадени на приближени, отдалечени, скандални, известни, обичайни, корпулентни и не чак толкова фирми.

Та документите опровергаха Герджиков. А у мен възникнаха няколко въпроса:

  1. Кой й как провери тези обществени поръчки?
  2. Този проверяващ по-компетентен ли е от органът, който по закон извършва предварителен контрол върху законосъобразността на обществените поръчки и вече се е произнесъл по конкретните поръчки.
  3. Кой подведе премиерът Герджиков, че точно в поръчките, в които присъстват думите магистрали, тунели, осветление, “Ечемишка” има нарушения?
  4. Не е ли грозно, долно и неморално да се правят политически внушения чрез една човешка трагедия?
  5. Независимо ли е служебното правителство, назначено от президента Румен Радев?
  6. Защо едно правителство се включва по толкова унизителен начин в предстоящите парламентарни избори?
  7. Кой е подписал доклада за нередности в тези поръчки?
  8. Ще му бъде ли поискана отговорност?
  9. На кого е нужна тази манипулация?
  10. Дали е доволен Герджиков от себе си? А КОЙ е доволен от него (.)?
  11. Остана ли впечатление у публиката, че има нередности точно при поръчките за поддръжка на магистралите и тунел “Ечемишка”?
  12. Колко ресурс на администрацията беше похарчен и колко съзидателна работа не беше извършена в тези 17 дни заради едно “Хи-хи, това ли беше?”

В тази цялата история за един юрист министър-председател няма нито морал, нито право. Тя е грозна и жалка. До петък по човешки симпатизирах на добродушния дядко, който пише стихчета за деца и е достатъчно свободен да се шегува с акане, лайна и глисти. Защото това е свободата да си откровен. Нали никой от нас не дефекира теменужки и ванилов цвят? Но вече с ръка на сърцето мога да кажа: Професор Герджиков, добре дошъл в нашата тематична рубрика “Дефекация”. Поздравяваме Ви, без извинение, с перифраза на вашето стихче:

“Кат’ ти плащат за да клякаш

публично ще се наакаш.”

Ииии, във връзка с притчата от анотацията към Вашата книга “Аз не съм политик”:

“Знам, че има по-умни, и по-начетени, и по-амбициозни, и по-талантливи, и по-работливи, и още много “по-” от мен, но не всички от тях са успели. Защо? Дали отговорът не се крие в притчата за двата вълка:

“Старец от индианското племе чероки разказвал на внука си каква борба се води в човека.

– Синко, във всеки от нас живеят два вълка и те се борят помежду си. Единият е зъл. Той е гневът, ревността, алчността, надменността, раболепието, егоизмът, лъжите, егоцентризмът… Другият е добър. Той е радостта, мирът, любовта, честността, човечността, добротата, съчувствието, щедростта, съпричастността и вярата.

Внукът помислил за миг и попитал:

– И кой вълк побеждава?

– Този, когото храниш, синко – простичко отговорил старецът.”

Този, когото храниш…”

Вие кой вълк храните, професор Герджиков?

*С целия ход на процедурите, както и с всички документи към тях, можете да се запознаете тук. Намират се почти в края на таблицата и са с № 272 и 273.


Източник: shash.bg