След палмите китайска екзотика превзема Пловдив

Цветни кметски мечти - пауловния ще украсява паркове и булеварди

Бул. „България“ да се превърне в цветния рай на „Северен“ планира кметът на района Ральо Ралев. Украсата с растения и цветя на двете колела на Панаира да привлича погледите на пловдивчани и гостите на града, обмисля той. „Дори, ако имаме пари на второто колело ще сложим шадраван“, мечтае Ралев.

Районните кметове в Пловдив не смятат да се задоволят само с палмите, които придават екзотичен вид на някои места в града. Ралев е очарован от китайското дърво пауловния, което засега цъфти само в двора на III РУП и в Аграрния университет. Райкметовете планират малките дръвчета да бъдат отгледани в разсадници и след това да бъдат засадени из градските паркове.

Справка в интернет сочи, че пауловнията е бързорастящ вид, произхождащ от Югоизточен Китай, където се отглеждат в продължение на векове.

Практически нищо от дървото не се изхвърля. Използва се както ствола за дървесина, така и листата и цветовете. Заради изящния си вид е подходящо за декорация на паркове, дворове и градини.
Красивите цветове са и медоносни. Медът от пауловнията многократно превъзхожда акациевия. Особено полезен е при проблеми с белите дробове, храносмилателната система и горните дихателни пътища.

Флоралните красоти в „Северен“ ще се поддържат с капково напояване от ОП „Паркове и градини“.

35 хиляди лева Ралев е предвидил и за дооформяне на градината на ДКЦ „Надежда“. „Искам там да стане един прекрасен парк през есента“, мечтае кметът.