Хиляди се вдигат срещу EVN, блокират кръстовища

Протестите в Пловдив: събота и неделя, начало: 11 часа

Протестът е граждански - включи се и ти!, зоват организаторите в социалната мрежа. И още:

"Самоорганизираме се по градове. В неделя пием по едно кафе и излизаме заедно в 11ч. Събираме се пред сградата на "EVN" Пловдив на ул. Христо Г. Данов. От там тръгваме към Пощата (да се съберем на по-широко).

Всеки участник в протеста, който ще се проведе на 17.02.2013г. (неделя) трябва да е с ясното съзнание , че участва в граждански протест, на който не трябва да се изявяват политически пристрастия, подкрепа на партии, политически организации и структури!

Организаторите на протеста не подкрепят и не толерират лица, които с действията си нарушават обществения ред, подтикват към расизъм, етнически или религиозни разделения!

Умолявамe всички граждани, които ще участват в протеста да спазват законите и да не нарушават обществения ред! Не ние сме престъпниците!"

В Пловдив младите искат да блокират кръстовища и пътища, каза Цветомир Стоянов.

Недоволство се готви и в Смолян. На 17 февруари от 11:00ч., пред сградата на Родопски драматичен театър нов протестен митинг срещу високите цени на тока.

Искания на хората:

Енергиен сектор.

1. Национализация на ЕРПтата

2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция

3. Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика.

4. Търсене на отговорност на подписалите ги лица

5. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК

6. Конкретна, прозрачна и последователна политика за развитие на ВЕИ инсталации в дългосрочен план.

7. Преразглеждане на чл.69 от конституция на Република България. (чл.69 - "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание".)

Топлинна енергия

1. Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите

2. Уредите да отчитат в МВт/ч.

3. Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.