Кой парализира "Петрол"?

Срещу руснака Сергей Батурин върви разследване за финансиране на терористична групировка в Чечения

През есента на миналата година едно непознато у нас лице опита да сложи прът в колелата на задвижената няколко месеца по-рано сделка по продажбата на бившия държавен петролен холдинг в България.

Името Сергей Евгениевич Батурин изскочи зад опита да бъдат откраднати акциите чрез фалшифициране на подписи и документи на двама от собствениците на "Петрол" Денис Ершов и Александър Мелник. Те заедно притежават 52,5% (47,5% за Ершов и 5% за Мелник) от акциите на компанията. Останалите 47,5 в момента са собственост на Митко Събев.

Разкритият през декември миналата година опит за кражба вероятно няма да провали, но със сигурност ще забави сделката за продажба на компанията. По този начин ще я изправи пред сериозно изпитание, дори ще постави под въпрос оцеляването й.

Руснакът Сергей Батурин се осмели да влезе в комбина с Митко Събев и се изправи срещу останалите акционери Денис Ершов и Александър Мелник. Заедно с българина роденият на 22 септември 1963 година руснак опита да измами останалите съдружници.

От този момент името на Сергей Батурин все по-често се появява в българските, а и в руските медии във връзка с този опит за измама. За самия руснак обаче свързването на неговото име с различни далавери и "сделки" на ръба на закона съвсем не е някаква новост.

А кой, всъщност, е Сергей Батурин? Визитката му е доста колоритна и богата на "интересни" за прокурорите случки - от злоупотреба с алкохол, през наркотици, незаконна търговия с оръжие и най-вече финансиране на терористични организации в Чечения. Покрай нечистите сделки Батурин оцелява и в атентат. Прострелян е, изкарва месеци в кома, но успява да се пребори за живота си.

Според информация на Bulgariautre.bg в момента срещу Сергей Батурин има образувано досъдебно производство в България и върви разследване от руската прокуратурата в град Грозни. Разработката срещу руснака е за финансиране на членове на НВФ (Незаконно въоръжено формирование).

Bulgariautre.bg разполага с документ за повдигане на наказателно дело срещу Сергей Батурин за тероризъм.