Турски неврохирурзи помагат на Филип, детето лети във вторник

Обща молитва утре от 20 часа - да отделим 5 минути в уединение и да подкрепим малкия мъж

Малкият Филип, изпаднал в будна кома повече от година, заминава за манипулация в клиника в Турция във вторник заедно с родителите си, съобщи за Plovdivutre.bg майката на детето Светла.

Малкият мъж в момента си почива след процедурите и трансплантацията, които бяха извършени в руска клиника преди месец. Целта е детето отново да отвори очи и комата веднъж за винаги да остане зад гърба на изстрадалото младо семейство.

Лекарите са установили, че е нужно поставянето на шънт, който да отвежда излишната течност от мозъка. „В момента има повишено налагане, което допълнително усложнява възстановяването му. След поставянето на тръбичката, неврохирурзите прогнозират подобряване на състоянието му“, обясни Светла.

В последните дни на момченцето се провежда по-активна рехабилитация по два пъти на ден. „Изморява се, но нали това е целта“, добави майката на бебето. Преди манипулацията ще бъдат направени изследвания. Родителите предпочитат операцията да ги последва и да не се налага да ходят до Турция два пъти, защото през април ще летят до Русия отново за втория етап от започнатото лечение.

Близките призовават всички дарители и съпричастни с изпитанието на Филип и семейството му да участват в обща молитва утре от 20 часа. За целта в страницата „Да помогнем на Филип да се събуди“ е организирано събитие. Примерна молитва може да намерите там или просто със свои думи мислено да изразите желанието си детето да се излекува.

Припомняме, че историята на малкото момченце трогна хиляди българи. Plovdivutre.bg бе сред първите, които разказа историята на Филип и подкрепи кампанията за събиране на средства за лечението му.

Бебето се ражда принудително в седмия месец заради усложнения в бременността на майка му. Малкото момче тежи едва 900 грама. Два месеца лекарите се борят за здравето му и накрая го изписват здраво.

Малчуганът е в кома повече от година заради лекарска грешка. По-рано поставена задължителна ваксина срещу морбили го обрича на дълъг сън. След преждевременната манипулация мозъчната му дейност спира, но органите му продължават да действат нормално. Детето изпада в така наречената будна кома. Тогава започват мъките на майката и таткото.

Кампанията по събиране на средства за лечението на Филип предизвика нечувана съпричастност сред българите у нас и в чужбина. Нужната сума за всички процедури от 120 хиляди евро бе събрана за рекордните 14 дни. Родителите официално прекратиха събиране на пари на 20 декември, но въпреки това възрастни и деца продължават да дават своята лепта за каузата. Цялата събрана сума към момента е малко под 300 хиляди лева.

 Скъпи читатели, призоваваме ви утре точно в 20 часа да отделите 5 минути в уединение и мислено да изпратите подкрепа и любов на малкото дете. Няма значение дали сте вкъщи, у приятели, на работа, на улицата. Спрете забързаното си ежедневие и се помолете. Това няма да ви струва нищо, но помнете, че вашата положителна енергия е безценна за едно българче. Колкото повече души подкрепят Филип, толкова по-скоро неговото събуждане може да е факт. Екипът на Plovdivutre.bg ще го направи - присъединете се към нас!