Топлофикация върти кранчето, спира парното в София

Сметките за март са готови, 83% от клиентите на монополиста ще плащатт до 150 лева

"Топлофикация - София" съобщи, че започва поетапно спиране на отоплението в столицата от утре.

Въпреки временното захлаждане днес и утре, вече има три последователни дни със средноденонощна температура над +12°C.

Според прогнозата на синоптиците от БАН, от сряда започва трайно затопляне на времето.

До днес 265 сгради, от които 100 училища, административни и обществени сгради, са се възползвали от възможността за предсрочно спиране на парното.

"Топлофикация - София" предоставя възможност при желание от страна на клиентите отоплението в отделни сгради да остане включено.

За това е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост, на базата на което упълномощено лице подава заявка в обслужващия топлорайон.

От днес клиентите на компанията ще могат да платят и месечните си фактури за отопление през март.

Според данните на изчислителния център на Топлофикация средното намаление на сметките спрямо предходния месец е 6%, а консумираната енергия е с 2436 мегаватчаса по-малко в сравнение с февруари.

Близо 84% от столичани са получили по-малка сметка за отопление за месец март. При около 84 000 абонати понижението е с до и над 50%.

По информация на Изчислителния център на компанията на 83% от клиентите на "Топлофикация" фактурите за март са на стойност до 150 лв.

Допълнително междинно отчитане на уредите за дялово разпределение в периода февруари-март 2013 г, което беше поискано от клиентите на дружеството, е повишило прогнозните им дялове с 16% .

От там скачат и мартенските фактури на абонатите на "Топлофикация". Най-често срещаното завишение на сметките е с до 10%. То се е отразило във фактурите на близо 50 000 абоната.
Нулевите прогнозни дялове пък са коригирани са при 8 500 домакинства.

Въпреки заявеното нулево потребление на парно в тези имоти, клиентите са се отоплявали нормално. Използваната от тях топлинна енергия  до получаването на изравнителните фактури е паднала върху техните съседи.

Припомняме, че 4679 сгради в столицата поискаха извънреден отчет. 41% от собствениците на имоти в сградите, в които е направен извънредния отчет, обаче, не са осигурили достъп до уредите.

Техните прогнозни дялове няма ще бъдат коригирани до извършването на годишния отчет на уредите. Той е задължителен и ще бъде извършен от топлинните счетоводители в периода май и юни тази година.