Тикнаха ЕВН в съда

Изключването на тока да става само след предупреждение и да падне таксата от 19.90 за вдигане на шалтера

Срещу "ЕВН България Електроснабдяване" тази сутрин е заведен иск в Окръжния съд в Пловдив. Сдружението за правна помощ на потребителите настоява да бъдат премахнати клаузи от Общите условия на дружеството.

По мнението на адв. Димитър Деков спирането на тока на клиент без предизвестие е "чист бизнес" за ЕВН. Клаузата противоречи на Закона за енергетиката и този за защита на потребителите, заяви още председателят на УС на Сдружението.  

Според сегашните условия на ЕВН, ако в 10-дневен срок след крайната дата не погасиш задължението за потребена електроенергия, ти дърпат шалтера. В 21 век кой би могъл да живее без ток? Спирането на електричеството трябва да е крайна мярка, а не нормална практика, обясни адвокатът.

Сдружението оспорва и чл. 34 ал. 1 от Общите условия, където става ясно, че възстановяването на тока става след като си платиш сметките + таксата за включване от 19.90 лева. Тя, според ЕВН, покривала направените разходи по вдигане на шалтера.

За адвокатите остава загадка какви средства дава ЕВН Електроснабдяване, за да пусне тока, след като това се прави от друго дружество - това на Електроразпределение.

Димитър Деков разказа личната история на човек на изкуството, който втора седмица живее на тъмно, защото отказва да заплати таксата за включване.

ЕВН не се държат като монополисти, положението им е господстващо, заяви адвокатът.

Общите условия, които ще бъдат гледани от съда, са одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ през 2010 година.